ZGRADA SOKOLANE POSTAJE MUZEJ: Hram domaće košarke i eksponati od velikog značaja, istorija ispisana još 1945. FOTO
Ilustracija, Foto: RINA

TALENTI GRADA

ZGRADA SOKOLANE POSTAJE MUZEJ: Hram domaće košarke i eksponati od velikog značaja, istorija ispisana još 1945. FOTO

Otvaranje je planirano u oktobru sledeće godine

Objavljeno:

Poznat po bogatoj košarkaškoj istoriji i izuzetnim talentima grad na Moravi dobiće i Muzej košarke u sklopu programa Čačak – prestonica kulture. Otvaranje je planirano u oktobru sledeće godine, a postavka jedinstvena u Evropi biće postavljena u zgradi Sokolane, koja važi za najstariju u Kraljevini Srbiji, a tu je 1945. godine odigrana i prva košarkaška utakmica u Čačku.

„Dosta mladih ljudi iz neznanja počelo je da zaobilazi mnoge košarkaške spomenike i mislim da je ovaj potez odličan. Očekujemo jednu količinu eksponata na početku, ali očekujemo i da će se ona uvećavati u saradnji sa svim košarkašima. Nadam se da će ovaj grad koji je poznat po košarci biti poznat i po ovom muzeju”, rekao je hroničar čačanske košarke dr Zoran Antonović hroničar čačanske košarke.

1 / 3 Foto: RINA

Glavna tema Muzeja će biti istorija košarke u Čačku i bližoj okolini, koja će zauzimati središnji deo izložbe, u njoj će se prevashodno naći predmeti, ličnosti i događaji koji su ostavili najveći trag na razvoj i genezu košarke u ovom gradu. Najveći prostor će dobiti dva najuspešnija kluba iz Čačka - Borac i Železničar, kao i ŽKK Gradac, ali će i svi ostali košarkaški kolektivi imati svoje mesto.

„Ovo je jedan jako zahtevan posao, ali i jedinstvena prilika da Čačak dobije jednu ovako važnu i eminenty instituciju. Čitava Evropa izuzev Litvanije i Španije nema ništa slično, a i u tim zemljama postoje samo spomen sobe ili povremene izložbe, nigde nema muzej košarke, a Čačak će imati tu čast. Kao što znamo košarka je jedan od najpopularnijih sportova na svetu, a ujedno je i jedan od najvažnijih delova kulturne baštine grada Čačka, naš zadatak je da se ovaj projekat realizuje jer je košarka simbol grada”, rekao je Milan Lišančić istoričar, zadužen za formiranje „Muzeja košarke”.

Ispred ovog poduhvata stoje Ministarstvo kulture i informisanja, Grad Čačak i Narodni muzej u Čačku.

(Espreso / RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.