NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Više od 7.000 novozaraženih, preminulo 67 pacijenata
Novi presek, Foto: Profimedia

PRESEK

NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Više od 7.000 novozaraženih, preminulo 67 pacijenata

Ovo su najnovije informacije koje su upravo saopštene

Objavljeno:

U prethodna 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 19.145 građana od kojih je 7.030 novozaraženih.

Preminulo je 67 pacijenata, a na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 190 oboleli.

Podsetimo, u Srbiji je dan ranije na korona virus testirano je 16.284 građana od kojih je 6.036 bilo novozaraženih. Preminuo je 61 pacijent, a na respiratorima je bilo 189 obolelih.

Naime, Srbija je među prvima potpisala ugovor o nabavci i dobila još jedan najsavremeniji lek protiv kovida - pakslovid kompanije "Fajzer" nakon što ga je pre nešto više od 10 dana odobrila Evropska Agencija za lekove.

Jelena Mitrašinović iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije za RTS je objasnila ko će moći da primi lek i kako se koristi.

Ona je najpre objasnila kakav je lek i kako deluje.

- Pakslovid je kombinacija dve aktivne supstance koje se nalaze u odvojenim tabletama. Prvi aktivni princip, nirmatrelvir, blokida dejstvo enzima koji je potreban za replikaciju virusa. Druga aktivna komponenta, ritonavir, zadužen je u ovoj kombinaciji da usporava razgradnju prve aktivne supstance što omogućava da duže ostane u organizmu, i to u onim koncentracijama koje su dovoljne da se spreči replikacija virusa - navodi ona.

Kaže, ovaj lek deluje tako što sprečava razmnožavanje virusa u organizmu domaćina i ističe da je sa terapijom najbolje započeti što pre od pojave prvih simptoma koronavirusa i to u roku od pet dana.

Bonus video:

01:23

NIJE KORONA: Opasne čestice iz vazduha napadaju pluća

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.