PRAVILA KARANTINA SU PROMENJENA! Postoji mogućnost da budete izuzeti iz kućne izolacije
Korona virus/ilustracija, Foto: Profimedia

važno

PRAVILA KARANTINA SU PROMENJENA! Postoji mogućnost da budete izuzeti iz kućne izolacije

Mera karantina može da se prekine 7. dana i to ako se uradi PCR test o svom trošku

Objavljeno:

U Srbiji su 6. januara promenjena pravila karantina za osobe koje su bile u kontaktu sa osobom zaraženom korona virusom, on je sa 14 dana skraćen na 10, postoje i pravila na osnovu kojih pojedinci mogu da budu izuzeti od kućne izolacije, a oni koji moraju da budu u njoj, počinju je od nultog dana. Šta to znači?

Kako se navodi na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", mera karantina u kućnim uslovima za sve identifikovane bliske kontakte sprovodi se u trajanju od 10 kalendarskih dana od momenta poslednjeg kontakta.

- Nakon isteka 10 dana, ukoliko u tom periodu nije došlo do pojave simptoma i znakova bolesti, karantin se prekida bez testiranja. Datum poslednje izloženosti, odnosno poslednjeg kontakta sa osobom zaraženom koronom je nulti dan - navodi sa na sajtu Instituta "Batut".

Pitali su ih, ko određuje, odnosno, kako se računa nulti dan.

- Identifikacija svih bliskih kontakata osoba kojima je dijagnostikovana zarazna bolest kovid 19, a u skladu sa definisanim kriterijumima, u nadležnosti je epidemiologa teritorijalno nadležnog instituta ili zavoda za javno zdravlje ili lekara u kovid ambulanti nadležnog doma zdravlja. Tokom razgovora sa pacijentom kome je dijagnostikovan kovid 19 se dobijaju podaci od pacijenta o svim bliskim kontaktima i datumu poslednje izloženosti navedenih bliskih kontakata - osoba koja su imala izloženost koja predstavlja visok rizik za zaražavanje virusom SARS CoV 2 u skladu sa definisanim kriterijumima - objašnjavaju u Institutu "Batut" za Telegraf.rs.

Na pitanje, da li to znači da od tog poslednjeg kontakta, pošto je nulti dan, u stvari, počinje da važi karantin, kažu:

- Da, odnosno nadzor na pojavu simptoma i znakova koji mogu ukazivati na kovid 19 u uslovima kućnog karantina se završava po isteku 10. dana od poslednje izloženosti zaraženom slučaju, bez testiranja bliskog kontakta kome je propisana mera karantina u kućnim uslovima.

Inače, mera karantina može da se prekine 7. dana i to ako se uradi PCR test o svom trošku.

A, od mere karantina, nakon kontakta sa bliskom osobom, mogu da budu izuzeti oni koji imaju dokaz o primljenoj drugoj, odnosno trećoj dozi vakcine protiv korone unutar 210 dana, ako su u tih 210 dana preležali preležali korona virus, ili imaju pozitivan rezultat serološkog testa na IgG antitela koji nije stariji od 90 dana.

Ove osobe su samo u obavezi da se do isteka 14 dana od dana poslednjeg kontakta sa zaraženom osobom strogo pridržavaju propisanih mera lične zaštite - nose zaštitnu u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom ukoliko se ne može održavati odstojanje od najmanje dva metra od drugih osoba, da peru i dezinfekcija ruke, i izbegavaju okupljanja u zatvorenom i na otvorenom prostoru.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.