KOJE PROMENE JE OMIKRON DONEO KAD SU U PITANJU POSLEDICE NAKON PRELEŽANE KORONE? Stjepanović otkrio ŠTA JE PRIMETIO
Mihailo Stjepanović, Foto: Printscreen/RTS

postkovid

KOJE PROMENE JE OMIKRON DONEO KAD SU U PITANJU POSLEDICE NAKON PRELEŽANE KORONE? Stjepanović otkrio ŠTA JE PRIMETIO

Objašnjava da je bilo slučajeva da pacijent ima blaže simptome, da nije imao upalu pluća, ali da je nakon preležane infekcije imao posledice na plućima

Objavljeno:

Mihailo Stjepanović, direktor Klinike za pulmologiju Kliničkog centra Srbije kaže za RTS da su promene na plućima kod pacijenata obolelih od kovida bile opsežne kad je izazivač bio delta soj. Sada, nakon godinu dana praćenja pacijenata, kaže da su kod većine te promene prolazne. Ljudi se svakako brže oporavljaju od omikrona, istakao je Stjepanović.

Mihailo Stjepanović je gostujući u emisiji Nazdravlje rekao da omikron daje blaže kliničke forme, daje simptome od strane gornjeg respiratornog trakta u smislu zapušenog nosa, gušobolje, povišene telesne temperature.

"Primetio sam da pacijenti jako dugo imaju povišenu telesnu temperaturu, dugo imaju suv, nadržajni kašalj, ali dosta manje imaju upale pluća, za razliku od delta soja za koji je bilo karakterističnije da se virus spusti u te donje partije pluća i izazove upalu pluća, ovde je manje", objašnjava Stjepanović.

Objašnjava da je bilo slučajeva da pacijent ima blaže simptome, da nije imao upalu pluća, ali da je nakon preležane infekcije imao posledice na plućima.

"Dešavalo nam se da imamo mlade pacijente koji su imali blage kliničke forme, a da imaju komplikacije kao što je embolija pluća. Pacijent koji ima manje od 30 godina, a dođe sa dijagnostikom - masovna embolija pluća u post kovid periodu. Dešavaju se i poremećaji srčanog ritma i hipertenzije. Prosto, jedna sistemska bolest", objašnjava gost Nazdravlja.

1 / 6 Foto: Klinički centar Niš

Govoreći o promenama na plućima, navodi da su se bojali fibroza – trajnog uništenja zdravog tkiva pluća.

"One su bile opsežne kad je izazivač bio delta soj. Sada, nakon godinu dana praćenja pacijenata, mogu da kažem da su kod većine te promene prolazne. Zato je važno na vreme ih uključiti u post kovid program - ispitati plućnu funkciju pacijenta, videti u kakvom su stanju njihova pluća, uraditi radiografiju grudnog koša nekada i kontrolne skenere, kako bi precizno videli kakve su promene i koje su veličine, uključiti ih u respiratornu rehabilitaciju, učiti ih pravilnom disanju. To sve doprinosi bržem oporavku", navodi Stjepanović.

Objašnjava da se svakog utorka u post-kovid ambulanti Klinike pregleda oko 50 pacijenata sa postkovid problemima i tegobama, a da se desi da neki dolaze mesecima nakon preležane bolesti.

"Oni se najčešće žale na zamaranje, otežano disanje, dugotrajan suv kašalj, koji nekada traje par nedelja, tako da čak moramo da im uvedemo antitusike kako bi im zaustavili taj refleks kašlja i kako bi im se oporavila sluznica", objašnjava Stjepanović.

Govoreći o razlici između delta soja i omikrona, navodi da delta izaziva promene u donjoj partiji pluća, da izaziva teže kliničke slike i da su ti pacijenti mnogo češće završavali u jedinicama intenzivne nege, a da omikron izaziva promene i posledice gornjeg respiratornog trakta.

Kako izgleda oporavak i od čega zavisi

Na pitanje koliko je potrebno plućima da se oporave od omikrona, a koliko od delte, odgovara da se svakako brže oporavlja od omikrona i da se brže oporavljaju mlađi nego stariji ljudi.

Navodi da neki pacijenti ponovo "uče da dišu" nakon preležane korone.

"Kod omikrona, definitivno se brže oporavljaju pluća, a terapija zavisi od stepena oštećenja pluća i ona je individualna u zavisnosti od toga kakve su posledice. Trudimo se da uključimo i fizijatra, da ih naučimo pravilnom disanju, nekada je potrebno kod onih pacijenata koji su bili u jedinicama Intenzivne nege dosta vremena, nekada je potrebna ozbiljna fizijatrijska potpora u smislu da se vrati snaga respiratornih mišića i njihovo vraćanje u normalan tonus. Uključuje se i inhalaciona terapija", objašnjava gost Nazdravlja.

Ističe da oni koji su se vakcinisali imaju blaže kliničke forme.

Upitan šta očekuje od stelt podvarijante omikrona, navodi da daje slične simptome omikronu, zarazniji je i da ne daje upale pluća.

Na pitanje koliko u borbi sa kovidom 19 pomažu najsavremeniji lekovi, navodi da imamo antivirusne lekove.

"Ovi novi antivirusni lekovi smanjuju hospitalizaciju za čak 90 odsto, oporavak je brži. Iskustva pacijenata koji su pili ove nove antivirusne lekove su pozitivna, za dan, dva su osetili značajno poboljšanje. Nikako ne uzimati antibiotike na svoju ruku", poručio je Stjepanović.

Ističe da nije svaki lek za svakoga i da su personalizovana terapija i personalizovana medicina budućnost.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.