EVROPSKA ZEMLJA UKIDA VEĆINU MERA U MARTU! Na snazi će ostati praktično samo zaštitne maske
Ilustracija, Foto: Profimedia

BORBA SA PANDEMIJOM

EVROPSKA ZEMLJA UKIDA VEĆINU MERA U MARTU! Na snazi će ostati praktično samo zaštitne maske

Vlada će okončati obavezno testiranje u preduzećima od 19. februara i od tada će povećavati i broj učesnika na raznim manifestacijama, konkretno od 19. februara na 5.000 popunjenih sedišta za publiku a na druge manifestacije do 500 učesnika

Objavljeno:

Češka vlada odlučila je danas da počne energičnije da ukida sanitarne mere uvedene u borbi protiv pandemije kovida-19 tako da u martu praktično ostane samo obaveza da se nose zaštitne maske u javnom prevozu i unutrašnjim prostorijama, saopštio je posle sednice vlade premijer Petr Fijala.

"Od 1. marta tih mera će biti jako malo, praktično samo nošenje zaštitne maske. Ukidamo od sutra obavezu da je za ulazak u restorane, hotele, na manifestacije ili za korišćenje nekih usluga neophodna potvrda o vakcinaciji ili o preležanom kovidu-19", kazao je premijer Fijala.

Češki ministar zdravlja Vlastimil Valek izjavio je da veruje da će tokom marta moći da budu ukinute gotovo sve mere i tada će vlada moći da ukine i stanje opasnosti od pandemije.

"Svi verujemo da je ovaj talas za nama. Ja se oprezno pridružujem veri ministra zdravlja da je sve već za nama, ali kao odgovorna vlada moramo da se ponašamo tako da budemo spremni i za gore varijante", kazao je Fijala.

1 / 7 Foto: Profimedia

Vlada će okončati obavezno testiranje u preduzećima od 19. februara i od tada će povećavati i broj učesnika na raznim manifestacijama, konkretno od 19. februara na 5.000 popunjenih sedišta za publiku a na druge manifestacije do 500 učesnika, javlja češki javni TV servis ČT.

"Biće ih pet puta više u odnosu na današnje stanje", kazao je ministar Valek.

Pandemija u kojoj u Češkoj od početka godine preovladjuje mutacija omikron postepeno jenjava i u utorak je zabeleženo 37.627 novozraženih, što je medjutim za 20.000 manje nego pre nedelju dana.

Bez obzira na rekorde u dnevnim priraštajima ovaj talas češki zdravstveni sistem gotovo da nije ni osetio i u bolnicama je trenutno višestruko manje pacijenata nego tokom prethodnih talasa, u utorak 3.553 kovid-19 hospitalizovana pacijenta od toga na intenzivnoj nezi ili respiratorima svega 334 pacijenta sa teškim simptomima.

U utorak je preminuo 21 čovek zaražen virusom korona, a od početka pandemije 37.612.

Bonus video:

00:14

Džoniće vraćaju u pritvor

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.