DANAS SE OBELEŽAVA SVETSKI DAN VLAŽNIH PODRUČJA: U Srbiji imamo 11 VAŽNIH vodenih i močvarnih STANIŠTA (FOTO)
Ilustracija, Foto: Profimedia

ZNAČAJ VODENIH I MOČVARNIH STANIŠTA

DANAS SE OBELEŽAVA SVETSKI DAN VLAŽNIH PODRUČJA: U Srbiji imamo 11 VAŽNIH vodenih i močvarnih STANIŠTA (FOTO)

Tema ovogodišnjeg Dana vlažnih područja je: „Akcija za vlažna područja – za lјude i prirodu“ (Wetlands Action for People and Nature) i njome se naglašava važnost aktivnog pristupa zaštiti prirode da se osigura očuvanje i održivo korišćenje močvara za lјude i planetarno zdravlјe

Objavljeno:

Kako bi se podigla svest javnosti o značaju i zaštiti vodenih i močvarnih staništa, 2. februar se obeležava kao Svetski dan vlažnih područja.

Pre 51 godinu usvojena je Ramsarska konvencija o zaštiti vlažnih područja.

Dan Ramsara dobio je naziv po istoimenom gradu u Iranu gde je 2. februara 1971. godine preko 160 država potpisalo Konvenciju o močvarama koje su od međunarodnog značaja kao prebivalište ptica močvarica.

Konvencija kao vlažna područja definiše: jezera i reke, podzemne izdani, bare, močvare, vlažna travnata područja, tresave, oaze, estuare, delte, mangrove, priobalna područja, koralne grebene, kao i lokalitete nastale aktivnošću čoveka, kao što su ribnjaci, pirinčana polјa, vodne akumulacije, slatine...

1 / 5 Foto: Profimedia

Vlažna područja predstavlјaju centre biološke raznovrsnosti i staništa raznovrsne, specifične flore i faune. Ona su od suštinskog značaja za opstanak retkih i ugroženih vrsta bilјaka i životinja (ptica, riba, sisara...) koje svoj životni prostor nalaze u vodi ili kraj nje. Međutim, ova područja su izuzetno značajna i za čoveka, jer u mnogim aspektima neposredno utiču na njegov opstanak. Vlažna područja su od neprocenjive vrednosti za život i ekonomski razvoj na Zemlјi, navode iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Trenutno u Svetu postoji 2435 Ramsarskih područja, površine od oko 255 miliona hektara.

U Srbiji imamo 11 Ramsarskih područja koja se prostiru na oko 130525 hektara, a to su: „Obedska bara“, „Ludaško jezero“, „Carska bara - Stari Begej“, „Gornje Podunavlјe“, „Slano Kopovo“, „Zasavica“, „Labudovo okno“, „Peštersko polјe“, „Vlasina“, „Kovilјsko petrovaradinski rit“ i „Đerdap“.„Đerdap“ je poslednje područje koje je upisano na Svetsku listu međunarodno značajnih vlažnih područja u Srbiji 2020 godine. U AP Vojvodini se nalazi čak osam Ramsarskih područja, a Pokrajinski zavod za zaštitu prirode je izradio dokumentacionu osnovu za njihovu uspešnu nominaciju. Zavod trenutno radi na pripremi dokumentacije za proglašenje još jednog novog ramstarskog područja, Okanj bare.

Skoro 90% svetskih močvara je degradirano u poslednja tri veka, a močvare gubimo tri puta brže od šuma. Pokrajinski zavod za zaštitu prirode ističe da su močvare izuzetno važni ekosistemi koji doprinose očuvanju biodiverziteta, ublažavanju klimatskih promena, predstavlјaju rezervoare slatke vode, utiču na svetsku ekonomiju i još mnogo toga. Od presudnog je značaja da podignemo nacionalnu i globalnu svest o značaju močvara kako bismo preokrenuli njihov brzi gubitak i podstakli akcije za njihovo očuvanje i obnovu, navode iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Tema ovogodišnjeg Dana vlažnih područja je: „Akcija za vlažna područja – za lјude i prirodu“ (Wetlands Action for People and Nature) i njome se naglašava važnost aktivnog pristupa zaštiti prirode da se osigura očuvanje i održivo korišćenje močvara za lјude i planetarno zdravlјe.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.