PREKO 15.000 OBOLEIH OD KOVIDA U SRBIJI: Preminulo 54 osobe
Foto: Profimedia

PRESEK

PREKO 15.000 OBOLEIH OD KOVIDA U SRBIJI: Preminulo 54 osobe

Ovo su najnovije informacije koje su upravo saopštene

Objavljeno: 15:31h

U poslednja 24 sata korona virus je potvrđen kod 15.425 osoba, a istovremeno su od posledica ove bolesti preminula 54 pacijenta.

Testirano je 30.029 uzoraka

"BATUT" O OMIKRONU U ŠKOLAMA

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" objavilo je mеrе prеvеnciје prоtiv kovida 19 u škоlskој srеdini, uz upozorenje da se omikrоn vаriјаntа virusа bržе prеnоsi i mеđu mlаdimа, pа је u cilju smаnjеnjа intеnzitеtа prеnоšеnjа infеkciје u škоlskој srеdini vаžnа dоslеdnа primеnа svih prеpоručеnih prеvеntivnih mеrа.

- Оpštе prеvеntivnе mеrе pоdrаzumеvајu prаvilnо kоrišćеnjе zаštitnih mаski, оdržаvаnjе fizičке distаncе, rеdоvnu i prаvilnu higiјеnu ruku, као i rеdоvnо čišćеnjе i dеzinfеkciјu prоstоrа škоlе uz dоbrо prоvеtrаvаnjе škоlskih prоstоriја. Tаkоđе, vеliki znаčај imајu i izоlаciја pоtvrđеnih slučајеvа infеkciје, tеstirаnjе, prаćеnjе kоntаkаtа i kаrаntin - navedeno je u objavi na sajtu Batuta uz detaljno objašnjenje za svaku od pomenutih mera.

PRIMILI STE VAKCINU I DOBILI KORONU?

Stručnjaci sa Univerziteta zdravlja i nauke iz Oregona navode da ukoliko dobijete koronavirus nakon što ste primili vakcinu, u vašem organizmu stvara se super-imunitet i antitela, koja su, kako kažu, 10 puta efikasnija nego ona koja smo dobili samo putem vakcina.

Ono su uzimali uzorke krvi više od 100 vakcinisanih volontera i izlošili ih protiv tri različita soja koronavirusa. Volonteri sa "hibridnim" imunitetom imali su neverovatan visok nivo antitela, pokazali su testovi. Njihova antitela su bila 10 puta snažnija od onih učesnika koji su u potpunosti uspeli da izbegnu sa se zaraze koronavirusom.

A ovakav visok nivo antitela kod ljudi koji su dobili super-imunitet mogu da dovedu do toga da virus postane "blaga infekcija", koja bi na taj način dovela do kraja pandemije, navode istraživači.

Bonus video:

01:23

NIJE KORONA: Opasne čestice iz vazduha napadaju pluća

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.