FLURONU ZOVU I "BLIZANAČKOM EPIDEMIJOM": Ima je i u Srbiji, šta se dešava ako se "dvostruko zarazite"?
Flurona, Foto: Ana Paunković, Zorana Jevtić, Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

FLURONU ZOVU I "BLIZANAČKOM EPIDEMIJOM": Ima je i u Srbiji, šta se dešava ako se "dvostruko zarazite"?

Lekari kažu da se teško razlikuje klinička slika između kovida 19 i sezonskog gripa

Objavljeno:

U Srbiji je registrovan prvi slučaj flurone, istovremene infekcije virusom korona i sezonskim gripom. I dok se razmišlja o tome koliko to može dodatno da zakomplikuje tešku epidemiološku situaciju, kada se u jednom danu beleži i po 18.000 inficiranih koronavirusom, epidemiolozi kažu da se istovremene infekvcije sa dva virusa retko dešavaju i da ne predstavlja javno-zdravstveni problem.

Prvi slučaj flurone ili “blizanačke epidemije”, kako je još nazivaju, registrovan je u Izraelu, a zatim i u zemljama regiona – Hrvatska, BiH. Naziv je nastao kombinacijom reči korona i reči "flu", što na engleskom jeziku znači grip.

Lekari kažu da se teško razlikuje klinička slika između kovida 19 i sezonskog gripa, da su i jedna i druga bolest praćene istim simptomima - povišena temperatura, opšta slabost, bolovi u mišićima, kašalj, glavobolja.

Epidemiolog prof. Zoran Radovanović rekao je za Euronews Srbija da flurona ne predstavlja javno-zdravstveni problem, jer je u virusologiji poznato pravilo koje se zove "interferencija virusa", gde virus koji je dominantan potiskuje drugi.

1 / 5 Foto: Profimedia

"Desi se retko da čovek bude istovremeno zaražen sa dva različita virusa, ali u tom slučaju jedan prevlada. Ako se neko sukcesivno zarazi onda onaj prvi virus onemogući drugom da deluje. Istovremena infekcija sa dva virusa je vrlo retka. Klinička slika može da bude teža, ali i ne mora, sve zavisi od otpornosti organizma", kaže Radovanović.

Podseća da prošle godine nije bilo gripa, da je tome doprinelo poštovanje mera i nošenje maski, ali i to što korona ima mogućnost bržeg šitrenja, te je potisnula sezonski grip.

Širenje gripa i korone

"Grip ima reprodukcioni potencijal od 1,2 puta. To znači da deset bolesnika zaraze 12 osetljivih osoba. Vuhanski soj virusa korona imao je zaraznost veću od gripa, delta i omikron još više. Takođe, mere koje smo preduzimali prošle godine-nošenje maske, održavanje rastojanja učinile su da grip nije imao uslova da se širi, tako da ga skoro nije bilo ili ga je bilo malo. Nekako smo se sada opustili, pa su nam i mere mnogo slabije", naveo je on.

Zoran Radovanović
foto: Printscreen

Pojašnjava da se kod primene protiepidemijskih mera prvo potiskuje grip zato što je on manje prenosiva bolest od kovida. Ističe da u sezoni respiratornih infekcija "virusi dolaze na smenu, idu u talasima, kao da poštuju neki red".

"Potiskuju jedan drugi i na individualnom i kolektivnom nivou. Ima gripa i sada, ali se ne očekuje udar. Možda ako bi talas omikrona popustio za mesec dana, te dok je hladan period iskoči malo grip, ali za sada dominira korona", naveo je on.

Flurona je potvrđena u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta “Torlak”, gde se potvrđuje grip, ali i virus korona.

Terapija kod flurone

Ono što na prvi mah može da zbuni kod fluron jeste kako će se lečiti pacijenti - da li terapijom kojom se leče pacijenti oboleli od kovida 19 ili gripa.

I tu dileme nema. Farmakolog prof. Radan Stojanović sa Medicinskog fakulteta u Beogradu pojašnjava da treba gledati kliničku sliku pacijenta o na osnovu nje lečiti pacijenta.

"Nemamo trenutno vodiče koji se specifično bave fluronom. Do sada je bilo ako ima korone, nema gripa. Sada vidimo da ide ruku pod ruku. Ne treba ljude plašiti, ima vremena. Videćemo kako će biti. Mislim da pristup pacijentu treba da bude individualan da svakog pacijenta treba lečiti posebno u zavisnosti od njegove kliničke slike", pojasnio je Stojanović.

Pojašnjava da Srbija ima dostupne sve lekove i one specifične virusne koji se koriste za lečenje gripa i sada za lečenje korone.

(Espreso/Euronews)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.