U KRAGUJEVCU JE SVAKI DRUGI TESTIRANI POZITIVAN! Direktor Doma zdravlja upozorio na NAJČEŠĆE SIMPTOME
Vasilije Antić, Foto: Printscreen/YT/RTV Kragujevac

dobra vest blaža klinička slika

U KRAGUJEVCU JE SVAKI DRUGI TESTIRANI POZITIVAN! Direktor Doma zdravlja upozorio na NAJČEŠĆE SIMPTOME

Uočeno je, takođe, da se virus veoma brzo širi, odnosno da je veoma zarazan. U ovom trenutku najprisutni je kod populacije do 30 godina, ali pošto se veoma brzo širi vrlo je izvesno da će se zaraziti svi ukućani, istakao je Antić

Objavljeno:

Direktor Doma zdravlja Kragujevac Vasa Antić rekao je danas FoNetu da se od početka 2022. godine broj novoinficiranih virusom korona udesetostručio i da se očekuje da će i dalje rasti.

Ušli smo u novi talas epidemije jer smo poslednjeg dana prošle godine imali 30, a u nedelju 317 novozaraženih, rekao je Antić.

Sa povećanjem broja inficiranih porastao je i broj pregleda u kovid ambulantama, sa 300 "novogodišnjih" na oko 1.000 pregleda koliko ih je bilo juče, rekao je Antić i dodao da je svaki drugi testirani pacijent pozitivan.

On je ocenio da je "dobra vest" što se u ovom talasu epidemije javljaju pacijenti sa blažom kliničkom slikom, i da se od 1.000, pregledanih samo dvoje ili troje upućuje na bolničko lečenje.

1 / 5 Foto: Emilija Jovanović

Trećina inficiranih virusom korona u ovom talasu ima samo kijavicu, dok su dve trećine sa temperaturom koja se kreće do 39 stepeni i ekstremna malaksalost. Na osnovu tih simptoma može se pretpostaviti da je u potanju omikron soj, naveo je Antić.

On je rekao da je jedna od karakteristika ovog talasa što se vreme od kontakta do pojave simptoma skratilo na dva do tri dana.

Uočeno je, takođe, da se virus veoma brzo širi, odnosno da je veoma zarazan. U ovom trenutku najprisutni je kod populacije do 30 godina, ali pošto se veoma brzo širi vrlo je izvesno da će se zaraziti svi ukućani, istakao je Antić.

On je rekao da kod pacijenata sa lakšom kliničkom slikom oporavak traje od sedam do 10 dana.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.