KOLIKA JE MOGUĆNOST DA SE ZARAZITE OMIKRONOM AKO STE VEĆ PRELEŽALI KORONU? Dr Ašanin sve objasnio
Ašanin, Foto: Print Screen Youtube

OBRATITE PAŽNJU

KOLIKA JE MOGUĆNOST DA SE ZARAZITE OMIKRONOM AKO STE VEĆ PRELEŽALI KORONU? Dr Ašanin sve objasnio

Stručnjaci kažu da izaziva lakše kliničke slike, drugačije simptome od prethodnih varijanti, alii da je mnogo zarazniji

Objavljeno:

Ceo svet priča o omikronu, novom soju korone koji je za kratko vreme registrovan u više od 100 država širom sveta, a u nekim je već postao i dominantan.

Stručnjaci kažu da izaziva lakše kliničke slike, drugačije simptome od prethodnih varijanti, alii da je mnogo zarazniji.

Između ostalog, omikron soj ima "sposobnost" da zarazi i one koji su već preležali kovid, a koliki je rizik za to, u Jutarnjem dnevniku RTS-a otkrio je dr Milika Ašanin.

1 / 5 Foto: Profimedia

- Stručnjaci stalno podvlače da je situacija nestabilna, moramo da pratimo šta se dešava u regionu, šta u drugim zemljama. Recimo, delta soj je dominirao u Americi, gotovo 100 odsto zaraženih imalo je delta soj, a onda za dve nedelje omikron soj bio je prisutan, kod tri četvrtine zaraženih. Moramo voditi računa, pripremati se za svaki mogući scenario, omikron soj definitivno prodire, vrlo lako se ljudi zaražavaju, čak i oni koji su prebolovali imaju rizik od 40 odsto da se zaraze ovim sojem. Moramo biti spremni da u malom vremenskom periodu zbrinemo veliki broj zaraženih - upozorio je doktor, pa prokomentariosao trenutnu epidemiološku situaciju u Srbiji.

- Situacija je povoljnija, ali i dalje nestabilna, vrlo krhka, može lako da se pokvari. Imamo jedan trend pada novozaraženih, ali proteklih dana mi imamo jedan porast prijavljenih novozaraženih pacijenata, pa čak i porast prijema u našim kovid bolnicama. U Batajnici trenutno ima 350 pacijenata, od čega su 44 pacijenta na jedinici intenzivnog lečenja, 25 je intubirano.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.