DIVNA AKCIJA POKRENUTA U ŠKOLAMA, NIČU VOĆNJACI: Evo ko stoji iza toga
Sadnja voća u školskom dvorištu, Foto: Printscreen/RTS

odlično!

DIVNA AKCIJA POKRENUTA U ŠKOLAMA, NIČU VOĆNJACI: Evo ko stoji iza toga

Zrenjanin je prvi grad u Srbiji koji se priključio globalnoj akciji sadnje voća u školama, a sve je počelo pre nekoliko dana uz učešče više stotina osnovaca

Objavljeno:

U školama širom sveta sadi se voće. Globalni cilj je u svakoj državi koja se priključila akciji 100.000 sadnica do kraja godine. Srbija se priključila među prvima, a Zrenjanin prednjači među gradovima.

Ovih dana u dvorištima zrenjaninskih osnovnih škola niču voćnjaci, a reč je o akciji kojom su se deca i nastavnici priključili gobalnom projektu ACT Fondacije "Pokret sadnje voća" koji za cilj ima ekološke efekte i nudi najmlađima uvek dostupno voće.

Ovoga puta učenici nižih razreda OŠ "Servo Mihalj" zasadili su 80 sadnica jabučastog, jagodičastog i orašastog voća, čiji će plodovi narednih godina biti dostupni svima.

Zrenjanin je prvi grad u Srbiji koji se priključio globalnoj akciji sadnje voća u školama, a sve je počelo pre nekoliko dana uz učešče više stotina osnovaca. Cilj je da se u celom svetu do kraja ove godine zasadi 100.000 sadnica voća.

"Urađeno je u šest škola u Zrenjaninu i cilj nam je da do proleća zasadimo 1.000 sadnica, sve zavisi kako nas vreme bude služilo. Zrenjanin je jedan od prvih gradova, mada se uporedo sadi u Nišu, Valjevu, Novom sadu, Beogradu, Vršcu", kaže Maja Halasev, koordinator projekta "Pokret sadnje voća" za Srbiju.

Devi Mohan, predsednica ACT fondacije, kaže da su aktivni u više od 80 zemalja, a da su registrovani u 18.

"Tu gde smo registrovani 100 posto se dešava, a stalno mi javljaju evo mi smo uradili, tako da to se menja, ali cilj nam je do kraja ove godine zasadimo 100.000. Sada smo na 23.450", rekla je Devi Mohan.

Dugoročno gledano projekat sadnje voća u školama trajaće naredne tri godine, a najavljeno je učešće i vrtića, srednjih škola i fakulteta većine gradova u Srbiji kao bi se omasovio pokret neobičnog ekološkog uređenja urbanih sredina.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.