ZASADI DRVO! VOJVODINA: Gradimo zeleni štit!
Područje Vojvodine nema dovoljno šumskog zemljišta, Foto: Kurir

ODRŽIVA BUDUĆNOST

ZASADI DRVO! VOJVODINA: Gradimo zeleni štit!

Područje Vojvodine nema dovoljno šumskog zemljišta

Objavljeno:

Ozelenjavanje Kikinde, Žitišta, Subotice, Sečnja, Zrenjanina i Nove Crnje, koji su prvi obuhvaćeni akcijom Zasadi drvo, nastavljeno je i proteklih meseci, kad je posađeno više od 1.000 sadnica

Područje Vojvodine nema dovoljno šumskog zemljišta, a razlog je to što je to područje dominantno poljoprivredni region. Samim tim, prema podacima poslednje Nacionalne inventure šuma, Vojvodina spada u šumom najsiromašnije regije u Evropi sa samo 7,1% šumovitosti. Mnoga vojvođanska mesta, a naročito u Banatu, imaju izuzetno niski procenat pošumljenosti. Takođe, suočavaju se i sa nepostojanjem vetrozaštitnih pojaseva, ali i sa uništavanjem zelenih površina u urbanim sredinama.

Pravimo gradske oaze

Baš zato u okviru projekta „Zasadi drvo“, kompanije AMG i dm drogerie markt sa JP „Vojvodinašume“ i dva pokrajinska sekretarijata - za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i za urbanizam zaštitu životne sredine, povećavaju površine pod šumama u šest vojvođanskih opština: Kikindi, Zrenjaninu, Žitištu, Sečnju, Novoj Crnji i Subotici.

Brankica Tabak, podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, kaže da je učešćem u akciji „Zasadi drvo“ i svojim doprinosom ovaj sekretarijat potvrdio neophodnost pošumljavanja i ozelenjavanja.

- Najvažniji pokazatelji vrednosti ovakvih aktivnosti je podržanost od lokalnih zajednica, volontera. Kada stanovništvo iskaže volju i želju da učestvuje u akcijama sadnje, to je jasna poruka da društvo prepoznaje vrednosti ovakvih aktivnosti i da želi da oplemeni svoje okruženje putem sadnje, ali i obezbedi zdravije uslove za život -ističe Tabakova.

Ona navodi da će u narednom ciklusu sadnje biti obuhvaćene i druge opštine na teritoriji APV, čija je pošumljenost procentualno mala.

- Sada su to mlade sadnice. Za deceniju biće to zeleni štit i oaza na površinama koje su bile predmet ozelenjavanja. Dovoljno razloga da se još više aktera pridruži kako akciji, tako i poruci koju ona šalje, te da već prilikom naredne organizacije sadnje budemo obradovani sa mnogo više obezbeđenog sadnog materijala. „Gde god nađeš zgodno mesto, tu drvo posadi...“

Zasadi drvo
foto: Kurir

Podeljeno oko 5.000 kvalitetnih sadnica

Slađana Dabić, diplomirani inženjer šumarstva iz JP „Vojvodinašume“, ističe da je to preduzeće dalo svoj doprinos u donaciji sadnica.

- JP „Vojvodinašume“ je prepoznalo važnost angažovanja svakog pojedinca i veoma rado se odazvalo na poziv Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine da obezbedi sadni materijal šumskih i ukrasnih vrsta, koje će biti zasađene na području lokalnih samouprava. Ovoga puta JP „Vojvodinašume“ je preko donacije sadnica dalo svoj doprinos u realizaciji akcije „Zasadi drvo“, jer su se kao zainteresovani za sadnju prijavili i zaposleni u dm marketima, a AMG je događaje medijski propratio. Sve sadnice rezervisane za ovu namenu proizvedene su u rasadnicima preduzeća. Od jesenas, kada smo započeli sezonu pošumljavanja, JP „Vojvodinašume“ je besplatno podelilo više od 5.000 kvalitetnih sadnica jasena, javora, smrče, topole, vrbe, bresta i raznih ukrasnih vrsta sadnog materijala. Donirane sadnice su posađene u školskim dvorištima, u ulicama ispred privatnih poseda, oko stadiona, u parkovima i u predgrađima. Očekujemo da će kao rezultat angažovanja entuzijasta uključenih u čitav projekat ovog proleća na području Kikinde, Žitišta, Subotice, Sečnja, Zrenjanina, Nove Crnje biti lepše okruženje i čistiji vazduh.

Kikinda ima najmanje zelenila

Najalarmantnija je situacija u opštini Kikinda, čija je pošumljenost ispod 1%. Uprkos činjenici da je u proteklih šest godina u okolini Kikinde zasađeno 100.000 sadnica, ova opština je i dalje najnepošumljeniji region Srbije.

Miroslava Krnić, sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj grada Kikinda, ističe da je su u akciju sadnje u Nakovu učestvovali učenici OŠ „Petar Kočić“ sa predstavnicima sekretarijata. Posadili su 100 sadnica listopadnih vrsta (sibirski brest, gorski i mlečni javor) na površini od oko 1.800 m2, dok je ostatak sadnica u okviru akcije posađen u Kikindi i naseljenim mestima.

- A u okviru akcija sadnje već sedmu godinu zaredom organizuje se sadnja „Školske šume“ u Kikindi i naseljenim mestima, koja ima za cilj buđenje ekološke svesti uključivanjem dece kako u samu sadnju, tako kasnije i u negu zasada i učenjem o značaju zelenila. Povećanje procenta pošumljenosti najobešumljenije teritorije u Vojvodini dugotrajan je proces koji traje intenzivno već nekoliko godina unazad. Uporedo sa sadnjom vetrozaštitnih pojaseva, sade se i parcele čija je namena pošumljavanje u vangrađevinskom rejonu, a i naseljsko zelenilo u uličnim drvoredima i pejzažno parterno uređenje gradskog jezgra i popuna parkovskih površina u gradskoj i seoskim sredinama, uz uključenje različitih ciljnih grupa, UG, lovaca i građana u sadnju zasada - navodi ona.

U opštini Žitište ističu da je njihova misija podizanje novih zasada šumskih drveća u cilju održivog razvoja, a vizija da budu prepoznati u širokoj društvenoj zajednici, institucijama, organizacijama i među pojedincima kao opština koja se bavi konkretnom realizacijom projekata u cilju podizanja nivoa šumovitosti, očuvanju istih, kao i podizanju svesti lokalnog stanovništva i edukaciji o važnosti pošumljavanja.

- U planiranim koracima ka ostvarenju ciljeva omela nas je pandemija, ali nadamo se normalizaciji u skorijem vremenu i nastavku rada na ovom nama značajnom pitanju - navode oni.

Zamenik predsednika Skupštine opštine Sečanj Jon Paunesku kao dugogodišnji problem tog kraja ističe manjak šuma i vetrozaštitnog pojasa.

- Ovom akcijom pošumljavanja, koju smo sproveli uz pomoć naših meštana, dobrovoljaca, ljubitelja prirode, uspeli smo bar malo da započnemo rešavanje problema. Kao opština, rado smo prihvatili ovo pošumljavanje i pozvali sve meštane da učestvuju zajedno sa nama. Na taj način probudili smo svest kod svih o značaju jedne ovakve akcije u nadi da će ih u budućnosti biti još.

Zasadi drvo
foto: Kurir

Intenzivna sadnja u Subotici

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura ističe da je taj grad u protekle dve godine nabavio blizu 20.000 sadnica koje su distribuirane seoskim mesnim zajednicama, urbanim delovima grada, a deo je korišćen za sadnju na saniranim divljim deponijama.

- Poseban benefit od sadnje i ozelenjavanja imaju i ovdašnji pčelari, jer je zasađen i veliki broj sadnica bagrema. Zahvaljujem se svim volonterima, građanima i inicijativama građana, kojih je sve više kada je u pitanju sadnja drveća, jer je to dobro za naš grad, da se pošalje lepša slika iz našeg grada, ali ne samo zbog toga već i zato što je to bitno i iz zdravstvenog ugla i ugla zaštite životne sredine - rekao je gradonačelnik.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić ističe da je pošumljavanje jedna od najjednostavnijih i najefikasnijih mera za unapređenje stanja životne sredine i zaštite prirode, ublažavanje posledica klimatskih promena, kao i očuvanja biološke raznovrsnosti.

- Naša lokalna samouprava takođe daje svoj doprinos u ovakvim i sličnim akcijama. Samo u 2020. godini, u okviru redovnog programa održavanja/obnavljanja javnih zelenih površina, na teritoriji Grada Subotice, na raznim lokacijama, posađeno je blizu 500 stabala listopadnog drveća i više od 1.500 komada žbunastih sadnica. Verujem da šume više nećemo stavljati u drugi plan, da će akcija „Zasadi drvo“ biti veoma uspešna i da će doprineti napretku i kvalitetu života, kako stanovništva na teritoriji lokalnih samouprava, tako i Republike Srbije u celini - uveren je Bakić.

Marko Todić, direktor JKP „8. avgust“ Srpska Crnja, navodi da je jedan od njihovih strateških ciljeva u narednom periodu usmeren na zaštitu životne sredine.

- To ćemo postići putem povećanja procenta pošumljenosti, podizanja vetrozaštitnih pojaseva, kao i očuvanja zelenih površina. Projekat „Zasadi drvo“ će za našu lokalnu zajednicu će imati višestruk značaj, budući da ćemo time podići ekološku svest različitih društvenih grupa (posebno školske dece), koje će dati svoj doprinos sadnji i kasnije očuvanju zasada i stvoriti zdravije uslove za život budućim generacijama.

BUDI ČUVAR PRIRODE!

Evo su novi zadaci za vas!

Ne štampaj ako ne moraš

Postani već danas čuvar prirode i razmisli šta možeš da promeniš u svojim navikama. Veliki problem na planeti je i neravnomerna potrošnja papira, za koji znamo da se dobija od drveta. Zato svaki put pre nego što pritisneš komandu „štampaj“ razmisli da li je to zaista potrebno.

Peri veš u hladnoj vodi

Odeću možete da perete podjednako efikasno u hladnoj vodi kao što to radite u toploj i tako uštedeti energiju. Imaj na umu da samo odgovorno ponašanje čuva životnu sredinu.

OVDE SMO SADILI

A ovo je rezultat

Kikinda - 86 sadnica (sibirski brest, gorski i mlečni javor)

Zrenjanin - 230 sadnica (četinari i lišćari)

Subotica - 378 sadnica (crni bor)

Žitište - 189 sadnica (gorski javor, lipa, suručica, poljski jasen, koprivić, sirijska ruža)

Sečanj - 130 sadnica (javor mleč, jasen, koprivić)

Nova Crnja - 96 sadnica (katalpa, sibirski brest, evodija, smaragd tuja, forzicija, javor - mleč)

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.