VREME ZA SADNJU OVOG VOĆA JE SADA: U samo par kvadrata u svom domu POSADITE MALO BOGATSTVO UKUSA
Ilustracija, Foto: Profimedia

baštovanstvo

VREME ZA SADNJU OVOG VOĆA JE SADA: U samo par kvadrata u svom domu POSADITE MALO BOGATSTVO UKUSA

Konzumacijom bobičastog voća poboljšati ćemo imunitet, popraviti krvnu sliku i zaštiti se od mnogih bolesti

Objavljeno: 18:18h

Ako planirate sadnju, novembar je idealan mesec za uzgoj voćki u teglicama, stoga u vašem domu na svega par kvadrata terase posadite malo bogatstvo ukusa

Plodovima bobičastog voća možete se od sada radovati i kod kuće. Pomisao na ukus domaćih eliksira zdravlja, borovnica, brusnica, ribizla, malina i kupina sveže ubranih u svom domu vredan je svakog truda kojeg ćete uložiti ako krenete sa sadnjom u pravo vrijeme, a to je sada. Jesen je godišnje doba pogodno za pripremu nove sezone povrća ili voćki i bobičastog voća.

Konzumacijom bobičastog voća poboljšati ćemo imunitet, popraviti krvnu sliku i zaštiti se od mnogih bolesti. Njihova antioksidativna svojstva nisu nam nepoznanica, jer su njihovi plodovi bogati vitaminima koji povoljno utiču na naš organizam.

Ako biljku posadite na jesen, kada je tlo još dovoljno vlažno i rahlo od ljeta, ona će imati vremena za razvijanje te će u proleće krenuti intenzivno rasti. Potrebno je pripremiti zemlju i stvoriti uslove povoljne za klijanje. Važno je da temperature nisu još uvek ispod nule. Potražite sunčano mesto jer ono potiče stvaranje plodova.

Zatim, u loncima na balkonu ili terasi napravite svoj mali vrt. Prednost vašeg voćnjaka jeste u mobilnosti. Posude se mogu premeštati za razliku od ukorenjenih drveća stoga možete svojoj voćki osigurati tokom cele godine uslove koji su joj potrebni. Takođe, prilikom kupovine određene sadnice raspitajte se koji tip zemlje najbolje odgovara onoj koju želite posaditi jer joj time povećavate šansu za rast i plodove, savetuje Agroklub.

Vaša terasa je manje izložena parazitima iz okoline nego vrt, ali ćete voćke morati češće gnojiti. Idealno gnojivo za proleće, ako ga pravilno napravite, mogu biti vaši kuhinjski ostaci, otpalo lišće, organski otpad i trava.

Drvene ili kamene posude za sadnju su uvijek bolji izbor od keramičkih jer one mogu popuštati prilikom širenja voćke u korienu, dok plastične nisu dobar izolator vaše biljke. Povisite i poziciju posude kako se na njenom dnu ne bi sakupljao višak vode.

Uzgojem u posudi kontrolišete rast vaše biljke. Pripazite da koren nikada ne ostane suv, za što je potrebno redovno zalivanje. Koristite prirodna sredstva za zaštitu biljaka jer ćete se njihovim plodovima hraniti.

Bobičasto voće koje možete saditi u jesen:

Aronija

Goji

Malina

Kupina

Ribizla

Borovnica

Brusnica

Sibirska borovnica

Bonus video:

05:01

BRZE VESTI 11.11.2021. 13:55

(Espreso/24.sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.