SRPSKI METEOROLOG OTKRIO DO KADA ĆE PADATI SNEG! Jedna pojava nam se NIKAKO neće svideti
Sneg, Foto: Nikola Anđić

prognoza

SRPSKI METEOROLOG OTKRIO DO KADA ĆE PADATI SNEG! Jedna pojava nam se NIKAKO neće svideti

RHMZ izdao narandžasti i crveni meteo alarm, odnosno najviši stepen upozorenja

Objavljeno:

Povodom obilnih snežnih padavina u Srbiji, Slobodan Sovilj, meteorolog RHMZ-a, tim povodom je gostovao u "Uranku" na K1 televiziji i najavio gde će pasti najviše snega i koliko dugo će se zadržati.

- Otežan je saobraćaj jer sneg pada umerenim i jakim intezitetom u većem delu centralne i zapadne Srbije, kao i u delovima Vojvodine. Sneg ne pada na krajnjem jugoistoku Srbije, u delovima Timočke Krajine gde čak ima i sunca, takođe i na krajnjem severu Vojvodine, gde pada kiša zbog više temperature, ali će kiša i tamo preći u sneg - ispričao je Sovilj za K1 televiziju.

Najintezivnije padavine nas očekuju upravo danas tokom celog dana, zbog toga je RHMZ izdaonarandžasti i crveni meteo alarm, odnosno najviši stepen upozorenja.

Drvo, Sneg
foto: Uroš Arsić

- Danas očekujemo u nižim predelima između 15 i 25c m novog snežnog pokrivača, dok će u planinskim predelima pasti i do 50cm snega. Duvaće jak i olujni severozapadni vetar koji će da stvara snežne nanose i time dodatno otežavati saobraćaj – rekao je Sovilj za K1 - Padavine će oslabiti polako tokom večeri ali neće nesati. Sutra će se zadržati padavine ali slabijeg inteziteta i sa manjom količinom, tako da će putari imati vremena da raščiste puteve.

Do kada ćemo uživati u snegu u prestonici Srbije?

- U ponedeljak sneg nastavlja da pada, a u utorak i sredu će biti suvo, međutim u jutarnjim satima očekujemo slab mraz, tako da će ovaj snežni pokrivač postepeno i manje da se topi. U četvrtak očekujemo prolazno naoblačenje koje će u toku popodneva usloviti i kišu i sneg, tako da će ovaj snežni pokrivač i da se zadrži nakon četvrtka - rekao je Sovilj, meteorolog RHMZ-a.

1 / 6 Foto: Uroš Arsić

On je najavio da će jutarnji mrazevi ostati aktuelni i u petak, kao i za dane vikenda, što znači da će se snežni pokrivač zadržati cele sledeće nedelje. Temperatura će biti između 0 i 4 stepena.

- Neće biti izraženog toplog talasa ili nagli porast temperature koja bi prešla 10 stepeni. Temperature će biti zimske, bez velikih minusa do kraja godine - rekao je i dodao:

- Zima će biti prosečna tokom januara i februara, biće ledenih dana, sa srednjom temperaturom vazduha između 0 i 3 stepena, ne očekujemo jake mrazeve, međutim ukoliko dođe do izmene iznećemo upozorenja - ispričao je meteorolog RHMZ-a.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.