KADA I NAKON KAKVOG OBROKA SE UZIMAJU LEKOVI? Farmaceutkinja za ESPRESO - Oprez sa PARACETAMOLOM I VITAMINOM D
ilustracija, Foto: Profimedia/ Privatna arhiva

OBRATITE PAŽNJU

KADA I NAKON KAKVOG OBROKA SE UZIMAJU LEKOVI? Farmaceutkinja za ESPRESO - Oprez sa PARACETAMOLOM I VITAMINOM D

- Interakcije između lekova i hrane su značajne jer mogu dovesti do smanjenja ili povećanja efekta leka, a sa druge strane, neželjenih ili neočekivanih ishoda, objašnjava Tijana Ilić za Espreso

Objavljeno:

Zbog činjenice da većinu lekova unosimo oralnim putem, kao i hranljive sastojke namirnica, važno je da poznajemo interakcije do kojih može doći ako istovremeno konzumiramo lekove i hranu, ali i lekove i suplemente.

Zbog određenih lekova, treba obratiti pažnju i na izbor namirnica jer one mogu delovati na pojedine sastojke leka i prouzrokovati neželjene, pa čak i opasne posledice.

Tim povodom razgovarali smo sa Tijanom Ilić, medicinskim biohemičarom i magistrom farmacije, koja nam je razjasnila do kakvih efekata dovodi interakcija hrane i lekova, ali i šta se dešava kada sa njima pomešamo i suplemente.

- Interakcije između lekova i hrane su značajne jer mogu dovesti do smanjenja ili povećanja efekta leka, a sa druge strane, neželjenih ili neočekivanih ishoda. Efekat interakcije leka i hrane zavisi od sastava obroka, vrste i načina upotrebe leka, uzrasta, zdravstvenog stanja i genetskih faktora. Hrana može uticati na apsorpciju leka u gastrointestinalnom traktu, zbog čega je preporuka da se lek uzima 1 h pre ili 2 h posle obroka. Sa druge strane hrana bogata mastima može povećati apsorpciju liposolubilnih lekova, pa je preporuka da se oni uzimaju za vreme masnog obroka. Konzumiranje gaziranih pića ili kiselih sokova, može dovesti do rastvaranja leka u želucu, umesto u crevima, i samim tim smanjiti bioraspoloživost leka. Biljna vlakna otežavaju apsorpciju većine lekova, a namirnice bogate tiraminom (sir, crveno vino) mogu smanjiti delovanje antidepresiva (MAO inhibitora). Studije su pokazale da biološki aktivne supstance iz soka od grejpfruta inhibiraju jedan od najznačajnih enzima u jetri, CYP3A4, usled čega se mogu povećati neželjeni efekti leka, objašnjava Tijana za Espreso.

1 / 4 Foto: Nemanja Nikolić

Kako je naglasila, istovremeno unošenje alkohola i paracetamola može dovesti do teških oštećenja jetre, dok u kombinaciji sa antihistaminicima, antidepresivima i antidijabeticima može izazvati pospanost, zbunjenost, glavobolju i otežano disanje.

- Pored toga, paracetamol je preporučljivo uzimati na "prazan želudacʺ, dok nesteroidne antiinflamatorne lekove (ibuprofen) sa hranom, je mogu dovesti do iritacije želuca. Za lekove koji spadaju u hipolipidemike postoje različite preporuke: hrana povećava apsorpciju i bioraspoloživost lovastatina, dok je preporuka da se rovastatin uzima na prazan želudac, dok je za simvastatin, pravastatin, fluvastatin pokazano da hrana nema uticaja. Varfarin, koji se koristi kao lek za prevenciju ili lečenje tromboembolijskih događaja, može interagovati sa hranom bogatom proteinima i vitaminom K (spanać, brokoli, peršun). Pacijenti koji su na terapiji antihipertenzivima moraju unos soli svesti na minimum, i preći na prirodnu morsku ili himalajsku so. Prema preporukama antibiotike (cefalosporine, makrolide, sulfonamide, tetracikline) treba uzimati na prazan želudac – 1 h pre ili 2 h nakon obroka.

Iako se upotreba više lekova odjednom ne može izbeći, sve češća je situacija da ljudi iz straha od virusa i gripa mešaju i suplemente sa lekovima, a da se prvo ne informišu o njihovim negativnim efektima. Iako su suplementi uglavnom biljnog porekla, oni u kombinaciji sa lekovima mogu dovesti do neželjenih reakcija. Na primer, ako uzimate lekove i biljne suplemente čije je delovanje slično, nuspojave ili sam efekat mogu biti jači nego kad biste ih uzimali odvojeno. Iako se u nekim slučajevima takve kombinacije preporučuju, uvek je bolje da se posavetujete sa lekarom. Neki od suplemenata koji se najčešće koriste jesu vitamin C, D i B12, pa je dobro da znate kakve posledice mogu ostaviti ukoliko ih pomešate sa određenim lekovima.

Pilule
foto: Profimedia

Takođe, dodaje da su suplementi dozirani oblici vitamina i minerala, koji se koriste kao dodaci ishrani, ipak, njihovu interakciju sa lekovima i obrnuto, ne treba zanemariti.

- Suplementacija vitaminom B 12 može umanjiti dejstvo nekih antidepresiva, lekova protiv nesanice i analgetika. Antacidi i inhibitori protonske pumpe, zbog povećanja pH vrednosti želudačnog soka, mogu smanjiti apsorpciju vitamina B 12 , folne kiseline, gvožđa i fosfata, dok vitamin C poboljšava apsorpciju gvožđa. Prilikom suplementacije vitaminom D, treba biti obazriv zbog moguće hiperkalcijemije, posebno prilikom istovremene primene sa digoksinom. Suplementi kalcijuma mogu ometati apsorpciju levotiroksina, pa je preporuka da se uzimanje vrši 4 h pre ili posle terapije levotiroksinom. Suplementaciju dvovalentnim jonima (Mg 2+ , Ca 2+), bi bilo poželjno vršiti 2 h pre ili posle primene tetraciklina, zbog građenja nerastvornih kompleksa i onemogućene apsorpcije, a samim tim i smanjenog efekta leka. Upotreba diuretka, može dovesti do velikih gubitaka minerala urinom, koji se nadoknađuju suplementacijom ili unosom voća i povrća. Na osnovu navedenih primera se može zaključiti da interakcije nisu beznačajne, i da pacijent pored informacije o alergijama na lekove, treba dati informacije o suplementima koje svakodnevno koristi, kako bi se postigao najbolji terapijski efekat, i izbegao deficit ili suficit vitamina i minerala, rekla nam je farmaceutkinja Tijana Ilić.

(Espreso/ Vanja P.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.