RADICA ZAVEJANA NA PLANINI ČEMERNO? Svi se pitaju šta je sa staricom, potpuno je SAMA
Sneg, Foto: Rina

životna priča

RADICA ZAVEJANA NA PLANINI ČEMERNO? Svi se pitaju šta je sa staricom, potpuno je SAMA

Da je jako nepoverljiva prema ljudima koje ne poznaje, govori i činjenica da kad su zvali Centar za socijalni rad kako bi pokušali da je sklone na sigurno

Objavljeno:

Sneg je pokorio čitavu Srbiju, a najteža situacija svakako je u planinskim selima do kojih su putevi poptuno neprohodni. Da od težeg ima još teže dokazuje i Radica Brkušanin, žena koju još nazivaju srpski Robinzon Kruso, a koja poptuno sama u drvenoj kolibi živi na vrhu planine Čemerno, kako se pretpostavlja ovu oštru zimu dočekala je bez dovoljno drva i hrane.

„Snegovi na vrhu Čemernog su preko dva metra, a temperatura i preko deset stepeni ispod nule. Ne možemo ni da zamislimo kakvi su uslovi sada gore. Plašimo se za njen život. Posetili smo je poslednji put u novembru i drva nisu bila spremljena, a hrane nema dovoljno jer mahom preživljava od skupljanja pečurki i šumskih plodova, a toga sada nema. Pre odrđenog vremena viđena je u selu udaljenom oko dva ipo sata peške od njene kolibe, zamolila je stanovnike za hranu. Znajući kako je gorda i nepoverljiva, i da ne prihvata pomoć to može samo značiti da je u jako teškoj situaciji“, izjavila je za RINU učiteljica iz obližnjeg sela Maglič, Vanja Nikolić.

1 / 4 Foto: RINA

Dok je bila mlađa mnogo lakše se snalizila i uspevala je da doskoči surovoj prirodi u kojoj živi. Ali, sada kad je ušla u osmu deceniju života ne može više sama iako tuđu pomoć odbija. Da je jako nepoverljiva prema ljudima koje ne poznaje, govori i činjenica da kad su zvali Centar za socijalni rad kako bi pokušali da je sklone na sigurno i njih je dočekala neprijateljski nastrojeno i ostalo je na tome da razmotre šta je najbolje za nju.

"Smatram da ne bi bilo dobro da je premeštamo iz njenog prirodnog okruženja. Možda bi trebalo da je zbrinemo u njenom selu u mestu Orla Glava gde ima svoje imanje ali nema objekat u kom bi prezimila. Morao bi da joj se zakupi ili kontejner ili neka stara kuća, ili ćemo biti prinuđeni da joj nedeljno nosimo hranu. Ona ako ima hranu i drva njoj novac ne treba", rekla je Vanja i dodala:

"Ne smemo dozvoliti da ova žena borac poklekne u surovim uslovima, moramo joj nekako pomoći da preživi. Iako odbija pomoć, ona ne može sama ", zaključila je učiteljica iz Magliča.

(Espreso/Rina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.