OVE GRUPE ŽENA SU NAJUGROŽENIJE U SRBIJI: ''Isključi nasilje, uključi PREVENCIJU!''
Nasilje nad ženama, Foto: Freepik, Instagram printscreen, YouTube Printscreen

nasilje

OVE GRUPE ŽENA SU NAJUGROŽENIJE U SRBIJI: ''Isključi nasilje, uključi PREVENCIJU!''

Nasilje u Srbiji još uvek je široko rasprostranjeno, žene su dominantne žrtve nasilja u porodici i u partnerskim odnosima.

Objavljeno:

Borba protiv nasilja prema ženama i nasilja u porodici jedan je od prioritetnih ciljeva Vlade Srbije, izjavila je danas u Nišu državna sekretarka Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Stana Božović, poručujući da broj femicida u našoj zemlji nije zanemarljiv, prenosi Tanjug.

Ona je povodom Međunarodnog dana ljudskih prava istakla da su u proteklom periodu učinjeni značajni pomaci u sprečavanju i zaštiti od rodno zasnovanog nasilja i dodala da se očekuje usvajanje Akcionog plana za sprovođenje Nacionalne strategije za period 2021-2025. godine.

1 / 2 Foto: Freepik, Instagram printscreen, YouTube Printscreen

- Ovim strateškim dokumentom jačaju se kapaciteti i institucija i organizacija koje pružaju usluge ženama koje su preživele nasilje, poboljšavajući koordinaciju ključnih aktera i podižući nivo svesti građana - poručila je Božović na tribini u Nišu pod nazivom "Isključi nasilje, uključi prevenciju".

Međutim, rekla je da je nasilje u Srbiji još uvek široko rasprostranjeno i da su žene dominantne žrtve nasilja u porodici i u partnerskim odnosima, kao i da broj femicida nije zanemarljiv.

- Riziku od rodno zasnovanog nasilja posebno su izložene žene iz osetljivih društvenih grupa, kao što su Romkinje, žene sa invaliditetom, žene sa sela, samohrane majke, migrantkinje, žene drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta - rekla je Božović, saopštilo Ministarstvo.

Kako je navela, usvajanjem Zakona o sprečavanju nasilja u porodici uvedene su hitne mere zaštite i na "jedinstven način regulisano je postupanje državnih organa na planu sprečavanja i zaštite od nasilja u porodici". Božović je naglasila da važnu ulogu u procesu zaštite od nasilja imaju centri za socijalni rad, kao i da je Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici uloga centra proširena.

- Doneto je Uputstvo o realizaciji obaveze Centara za socijalni rad u primeni ovog Zakona, a izdat je i poseban nalog svim centrima o standardima procedure i rada u reagovanju na pojavu nasilja u porodici i organizovanju zaštite žrtava - rekla je Božović.

Ona je poručila da resorno ministarstvo podržava unapređenje usluga u zajednici preko mehanizma namenskih transfera koji se dodeljuju jedinicama lokalnih samouprava, koje usmeravaju sredstva ka pružaocima usluga na svojoj teritoriji, navodeći da je u ovoj godini opredeljeno 556 miliona dinara.

- Deo ovih sredstava usmeren je i za podršku žrtvama nasilja u porodici i partnerskim odnosima - dodala je Božović.

U našoj zemlji postoji sedam licenciranih pružalaca usluge prihvatilišta za žrtve nasilja i 10 licenciranih pružalaca usluge SOS telefona za žene žrtve nasilja, navela je državna sekretarka Ministarstva za rad.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.