KADA VAM STIGNE RAČUN ZA INFOSTAN PRVO PROVERITE ULICU U KOJOJ ŽIVITE: To može biti ključno!
Foto: Dragana Udovičić

OBAVEZNO!

KADA VAM STIGNE RAČUN ZA INFOSTAN PRVO PROVERITE ULICU U KOJOJ ŽIVITE: To može biti ključno!

Kad vam stigne račun Infostana, obavezno proverite koji je naziv ulice naveden

Objavljeno:

U poslednjih nekoliko meseci više od 10.000 ulica u Beogradu promenilo je nazive.

Zato, kad vam stigne račun Infostana, obavezno proverite koji je naziv ulice naveden. Možda živite u novoj, a još niko nije okačio novu tablu na zgradu.

Godinama se na računima stanara Ulice bežanijskih ilegalaca menjao samo iznos koji treba da plate, a onda su, kada je stigao oktobarski račun Infostana, saznali da više ne žive u istoj ulici.

"Nismo znali nego ovako kad šetamo vidimo da je promenjen naziv ulice. Niko nas nije obavestio, ja sam 30 godina ovde, ova je ostala Bežanijskih ilegalaca, a sve ove ostale su izmenjene", kaže jedna od stanarki.

Igor Ćurčić iz JKP "Gradsko stambeno" kaže da nije njihov zadatak da obaveste stanare o promeni. "Krajnja informacija do njih dolazi kada dođu računi, mi ih ne obaveštavamo, naše je samo da promenimo kada vidimo novi naziv ulice u Republičkom geodetskom zavodu", ističe Ćurčić.

Ko treba da obavesti stanare

Čiji je zadatak da stavi novu tablu i obavesti stanare o promeni imena ulice? Prema Zakonu o prostornim jedinicama i Adresnom registru, lokalna samouprava obaveštava Katastar o promeni. Katastar to potom unosi u bazu podataka. Lokalna samouprava zatim obaveštava građane, a table bi trebalo da postavi nadležni gradski sekretarijat.

Teorija je jedno, a praksa drugo. Ni stanare Ulice Milorada Umljenovića na Voždovcu, niko nije obavestio da im je ulica u kojoj žive promenila ime.

"Promena iz Milorada Umljenovića 29 u Ignjata Joba 37 nije jasna, jer Milorada Umljenovića i dalje postoji. Kao što se sada zove Ignjata Joba moglo je i Rastka Petrovića, to je ulica sa donje strane zgrade, nije jasno", napominje profesionalni upravnik Dejan Vujičić.

Tablu sa novim nazivom postavili su sami stanari. Možda Sekretarijat za stambene i komunalne poslove nije stigao jer je prethodnih meseci više od 10.000 ulica dobilo novi naziv.

Upravnici zgrada kažu da su zbunjeni, ali da znaju da nije njihov posao da obaveštavaju institucije o promeni naziva ulica, niti vlasnike stanova.

"Čudno mi je da ja kao upravnik idem i obaveštavam vlasnike stanove da je naziv promenjen, a onda sve to nosim u neke institucije, i kada je reč o komunalijama, o EPS-u, policiji", navodi upravnik Vujičić.

Zato, kad vam stigne račun, proverite obavezno kako vam se ulica zove. Možda je promenila ime, što znači da u dokumentima sada stoji pogrešan naziv. Dobra vest je da nećete odmah morati pred šalter, jer dok vam neki lični dokument ne istekne, ne morate da menjate adresu.

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.