TESTIRALA SAM SE NA HIV, A SADA SU MI STIGLI REZULTATI: Novinarka Espresa je danas naučila VAŽNU LEKCIJU! FOTO
Prote Mateje 29, Foto: Espreso

moja priča

TESTIRALA SAM SE NA HIV, A SADA SU MI STIGLI REZULTATI: Novinarka Espresa je danas naučila VAŽNU LEKCIJU! FOTO

Kada sam stigla u stacionar, u redu za testiranje nije bilo puno ljudi, nas četvoro, dva mladića, trudnica i ja

Objavljeno: 11:12h

Danas se obeležava Svetski dan borbe protiv side, a kako bih mladima skrenula pažnju na brigu o svom zdravlju, odlučila sam da na odeljenju u okviru Studentske poliklinike u Centru za prevenciju side i polno prenosivih infekcija uradim test i prenesem vam svoje iskustvo.

Bila sam svesna da ne spadam u rizičnu grupu jer sam se o svemu dobro raspitala. Ipak, osećala sam blagu tremu, neku vrstu nervoze i napetosti. Nisam lepo spavala.

HIV
foto: Espreso.rs

Kada sam stigla u stacionar, u redu za testiranje nije bilo puno ljudi, nas četvoro, dva mladića, trudnica i ja.

Imala sam priliku da malo porazgovaram sa njima. Jedan od mladića koji ima 23 godine rekao mi je da redovno dolazi na testiranje, ali nije želeo da kaže da li spada u rizičnu grupu i zbog čega se testira.

Trudnica je podelila sa mnom da se ovo testiranje nalazi na listi obaveznih analiza i da je istaknuto u Narodnom frontu. Isto tako ispričala mi je da se o ovome malo zna i da dosta trudnica ni ne dobije preporuku od svog ginekologa da uradi test na HIV.

U ordinaciji me je sačekala veoma prijatna doktorka koja mi je postavila par pitanja, da li se testiram prvi put, zašto sam odlučila da se testiram i da li sam imala rizičan seksualni odnos. Nakon toga pitala me je da li želim da ostanem anonimna ili da testiranje uradim sa svojim podacima.

Odlučila sam se za anonimno testiranje kako bih videla kako to funkcioniše. Zapisala je šifru koja se sastoji od prvog i trećeg slova imena, prvog i trećeg slova prezimena, godišta i pola. Ispod šifre zapisala je i mesec mog rođenja. Sa doktorkom sam podela svoja osećanja od prethodnog dana i pretpostavku da je taj strah koji osećam samo psihološki momenat.

Kada smo završile informativni razgovor i popunjavanje formulara, krenula sam u laboratoriju. U laboratoriji sam predala uput na kom je zabeležen i broj testa, a ceduljicu sam istim brojem sačuvala sam kako bih mogla da podignem rezultat.

Meni su radili brzi test koji podrazumeva vađenje krvi iz prsta, a rezultat stiže za 3-4 sata. Sve je trajalo oko minut.

Hiv
foto: Espreso.rs

Rezultat sam čekala 3 sata. U orgdinaciji me je sačekala doktorka koja je proverila podatke i pročitala rezultat.

Rezultat testa je NEREAKTIVAN, odnosno negativan.

Hiv
foto: Espreso.rs

Važno je napomenuti da će rezultat biti tačan tek ako je prošlo najmanje mesec dana od rizičnog polnog odnosa.

Takođe, danas sam shvatila da koliku god tremu ili strah imali, ovo treba uraditi. Budimo odgovorni prema sebi, ali i prema drugima.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.