Nejednakost. AIDS. Pandemija. – DA STAVIMO TAČKU: U 2021. još 120 osoba HIV pozitivno, najmlađa ima 15 meseci!
Ilustracija, Foto: Espreso

konferencija

Nejednakost. AIDS. Pandemija. – DA STAVIMO TAČKU: U 2021. još 120 osoba HIV pozitivno, najmlađa ima 15 meseci!

Prema podacima UNAIDS-a u svetu 37,7 miliona odraslih i dece živi sa HIV infekcijom, a broj inficiranih je u stalnom porastu

Objavljeno:

Svetski dan borbe protiv side okuplja ljude širom sveta sa ciljem skretanja pažnje javnosti na značaj HIV pandemije i demonstrira međunarodnu solidarnost.

Ovaj dan obeležava se već 30 godina u svetu, a prvi HIV pozitivan pacijent registrovan je pre 40 godina. Ni posle toliko godina još uvek nije napravljena vakcina, ali su dostupni brojni inovativni lekovi zahvaljujući kojima ljudi zaraženi ovim virusom mogu da žive normalno.

Prema podacima UNAIDS-a u svetu 37,7 miliona odraslih i dece živi sa HIV infekcijom, a broj inficiranih je u stalnom porastu.

Konferenciju Nejednakost. AIDS. Pandemija. – DA STAVIMO TAČKU, organizovao je TOC u okviru projekta Održivost servisa za ključne populacije u jugoistočnoj Evropi i Centralnoj Aziji, koji je podržan od strane Alijanse za javno zdravlje iz Ukrajine 30.01. u hotelu Radisson Collection.

Ideja ove konferencije je da nastavi međusektorsku priču o održivosti HIV servisa za ključne populacije u Srbiji, kako sa predstavnicima udruženja građana i predstavnicima gradova koji su potpisali Parisku deklaraciju, tako i sa predstavnicima Ministarstva zdravlja, Ministarstva za rad boračka i socijalna pitanja i Instituta za javno zdravlje Srbije “dr Milan Jovanović Batut”. Takođe, tokom koneferncije sumirani su i rezultati aktivnosti realizovani u prethodne tri godine kroz #SOS_project – Mladi u riziku.

U okviru kampanje ovogodišnjeg Svetskog dana borbe protiv side, uz slogan kampanje End inequalities. End AIDS. End pandemics, UNAIDS ističe hitnu potrebu da se suzbiju nejednakosti koje pokreću AIDS i pandemije širom sveta. Bez hrabre akcije protiv nejednakosti, svet rizikuje da propusti ciljeve za okončanje side do 2030. godine, kao i produženu pandemiju COVID-19 i rastuću socijalnu i ekonomsku krizu. Ekonomske, socijalne, kulturne i pravne nejednakosti moraju se hitno okončati ako želimo da zaustavimo AIDS do 2030. godine u skladu sa ciljevima održivog razvoja.

Prim. dr Danijela Simić sa Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštila je ukupan broj zaraženih u Srbiji infekcijom HIV-a koji je 4.217. Polovina od ukupnog broja zaraženih razvila je bolest. Dodala je i da su za infekciju dominanti seksualni odnosi i to u čak 97 odsto slučajeva.

- Ove godine, broj zaraženih u odnosu na prošlu godinu duplo je povećan, ali to se može pripisati pandemiji korona virusa zbog koje se mnogi nisu testirali. U 2021. godini registrovano je još 120 osoba koje su HIV pozitivne, od kojih je njih 46 iz Vojvodine. Najstarija osoba ima 69 godina, a najmlađa kod koje je virus registrovan je beba koja ima 15 meseci., što je posebno zabrinjavajuće.

Goran Radisavljević direktor TOC, organizacije koja se bavi razvojem lokalnih zajednica i organizator skupa naveo je da je Srbija jedna od zemalja koja je globalno prednjačila u borbi protiv HIV i da je pre 30 godina u Beogradu osnovana prvo udruženje koje se bavilo borbom protiv HIV. On je izrazio veliko zadovoljstvo što je samo u jednom danu 7 opština potpisalo Parisku deklaraciju i time pokazalo razumevanje za ulogu lokalne samouprave i zajednice u borbi protiv HIV.

U okviru ovogodišnjeg obeležavanja Svetskog dana borbe protiv side potpisana je i Pariska deklaracija sa Novim Sadom, Šapcem, Zaječarom, Nišom, Suboticom, Novim Parazarom, kao i sa opštinom Stari grad.

Ovogodišnji Svetski dan borbe protiv side podseća sve aktere da globalne nejednakosti utiču na sve nas, bez obzira ko smo i odakle smo.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.