ČETIRI SCENARIJA ZA DOLAZAK OMIKRON SOJA U SRBIJU: Stručnjaci izneli PROGNOZE, uopšte nije BEZAZLENO
Omikron, Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

pandemija

ČETIRI SCENARIJA ZA DOLAZAK OMIKRON SOJA U SRBIJU: Stručnjaci izneli PROGNOZE, uopšte nije BEZAZLENO

Stručnjaci u ovom trenutku smatraju da postoje četiri scenarija kako bi mogao da izgleda dalji razvoj pandemije nakon što je omikron počeo da se širi celom planetom

Objavljeno: 11:23h

Obustavljaju se avionski letovi, zatvaraju se granice, uvode se nova ograničenja. Širom sveta zavladala je panika povodom pojave novog soja korona virusa koji je dobio naziv - omikron.

Ipak, stručnjaci širom planete slažu se u jednom - kolika nam opasnost preti od najnovije varijante kovida-19 biće poznato tek za 10-15 dana koliko će vremena trebati da se obave neophodna ispitivanja. Trebaće tri do četiri nedelje da stvarno vidimo kako se virus ponaša, koliko je imunitet koji imamo dovoljan u novoj situaciji. Ne znamo da li su mutacije dobre ili loše. Optimistički je razmišljati da će vakcina da bude dovoljna, ali nešto manje efektivna. Međutim ne možemo da tvrdimo da to znamo - rekao je pre par dana dr Predrag Kon.

Stručnjaci u ovom trenutku smatraju da postoje četiri scenarija kako bi mogao da izgleda dalji razvoj pandemije nakon što je omikron počeo da se širi celom planetom.

Mogu da se opišu šako manje i više optimistična, realistična i katastrofična.

UMERENO OPTIMISTIČNA

Novu soj bi, poput nekih prethodnih koji su takođe svrstani u "varijante za zabrinutost" ili "varijnate od interesa", mogao da ostane ograničen ipak na područje Južne Afrike i okolnih zemalja. Takav je bio slučaj sa sojem lambda koji je otkriven u decembru 2020. u Peruu, ali i gamom koja je buknula u isto vreme. Bez obzira što je zabeležen u mnogim zemljama i dalje nema nikakvog dokaza da je postao dominantniji u odnosu na aktuelni delta soj.

VEOMA OPTIMISTIČNA

Idealna varijanta bi bila da omikron potpuno istisne delta soj na celoj planeti, ali da se utvrdi da ne dovodi do težih slučajeva oboljevanja. Epidemiolozi su u više navrata najavljivali da bi korona u nekom trenutku mogla da postane poput sezonskog gripa, a možda je kucnuo baš sad čas pojavom omikrona. Ostaje da se nadamo da će izazivati lakše simptome i kod vakcinisanih i nevakcinisanih.

REALISTIČNA

Nekako je najlogičnije očekivati da će novi soj koji je sada potekao iz Južne Afrike postati dominantan širom sveta. Ako bismo se vodili iskustvom iz prethodnog perioda, a pojedini naučnici to već najavljuju za očekivati je da bude delimično ili značajno smanjeno dejstvo vakcina na novi soj. Baš kao što su vakcine neštp manje delotvorne protiv delte u odnosu na prvobitni vuhanski soj. Automatski to znači da planetu očekuje novi korona talas.

KATASTROFIČNA

Varijanta od koje svi strahuju. Zbog silnih mutacija koje su otkrivene na novom soju virusa, lako bi moglo da se potvrdi da je omikron znatno zarazniji od svih prethodnika kao i da se mnogo lakše i brze prenosi. Međutim to je tek prva potencijalna opasnost. Druga bi bila ako se ustanovi da je nova varijanta korone otporna na aktuelne vakcine, te da obilazi antitela. To bi značilo da ni svi koji su sada vakcinisani nisu zaštićeni, ali ni oni koji su preboleli koronu dok je delta, ili neki drugi soj, bio dominantan. Konačno, ono od čega svi strahuju je da novi soj bude smrtonosniji da izaziva teže simptome, da će biti više hospitalizovanih, ali i preminulih.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.