KOD OMIKRONA JE DRUGAČIJA KLINIČKA SLIKA: Dr Gnjatović objasnila ŠTA IZAZIVA BRIGU
Dr Gnjatović, Foto: Printscreen RTS

OBRATITE PAŽNJU

KOD OMIKRONA JE DRUGAČIJA KLINIČKA SLIKA: Dr Gnjatović objasnila ŠTA IZAZIVA BRIGU

Ona je istakla da se ne zna mnogo toga o novom soju, osim da se pojavio i da su izmene u proteinskoj struktui dosta velike u odnosu na prethodne varijante

Objavljeno:

Doktorka Marija Gnjatović iz beogradskog Instituta za primenu nuklearne energije rekla je danas da je klinička slika pacijenata zaraženih novim sojem korona virusa - omikronom, drugačija, ali ne i teža."Tako je i primećeno da je nastao novi soj. Sada je na istraživačima i naučnicima da prate i utvrde gde su nastale ključne strukturne promene", rekla je Gnjatović za Radio-televiziji Srbije.

Ona je istakla da se ne zna mnogo toga o novom soju, osim da se pojavio i da su izmene u proteinskoj struktui dosta velike u odnosu na prethodne varijante.

Prema njenim rečima, poznato je da omikron ima više od 30 mutacija na S-proteinu, što izaziva brigu zbog vakcina koje su uglavnom bazirane na stvaranju antitela na taj protein.

"To naravno izaziva zabrinutost, ali još uvek ne znamo kako sve to utiče na prenosivost i težinu kliničke slike kod pacijenata. Pratimo situaciju u Južnoj Africi, gde se novi soj i pojavio", kazala je Gnjatović.

Istakla je da su epidemiološki podaci takvi da za sada ukazuju da novi soj neće izazivati težu kliničku sliku.

Bonus video:

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?
01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media