POOŠTRENA KONTROLA NA AERODROMIMA ZBOG OMIKRONA! Stamenković: Svakog putnika mora da identifikuje MUP!
Goran Stamenković, Foto: Printscreen RTS

VAŽNO

POOŠTRENA KONTROLA NA AERODROMIMA ZBOG OMIKRONA! Stamenković: Svakog putnika mora da identifikuje MUP!

Naglasio je da će putnici koji budu bili pozitivni na testiranju odlaziti na lečenje

Objavljeno: 09:59h

Putnici koji dolaze iz afričkih država koje su na spisku rizičnih zemalja upućuju se na lečenje ukoliko su pozitivni, a ukoliko su negativni odlaze u izolaciju pod nadzorom, rekao je za RTS pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković. Istakao je da dosad nije bilo putnika koji su zbog omikron soja koronavirusa pod takvom vrstom nadzora.

Član Kriznog štaba i pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković rekao je da je na graničnim prelazima pojačana kontrola, prvenstveno na aerodromima.

"Mi smo u koordinaciji sa Institutom 'Batut' pripremili jedan scenario koji smo dostavili i ministru zdravlja i kabinetu premijerke u smislu pooštrene kontrole i načina postupanja sa putnicima u međunarodnom saobraćaju vezano za eventualni dolazak iz određenih rizičnih zemalja", naveo je Stamenković tokom gostovanja u Jutarnjem dnevniku.

Dodao je da Institut "Batut" sačinio listu rizičnih zemalja prema najnovijim informacijama i preporukama Svetske zdravstvene organizacije.

"To je postupanje koje je već primenjivano i imamo dosta iskustva u vezi sa tim, imajući u vidu da postoje zemlje sa posebnim rizikom, a zbog toga je doneto uputstvo ministra zdravlja koje se već u toku 2021. godine", istakao je Stamenković.

Na spisku rizičnih zemalja su Južnoafrička Republika, Bocvana, Zimbabve, Namibija, Lesoto, Mozambik i Malavi. Stamenković je rekao da će putnici koji su boravili u tim zemljama biti testirani na aerodromu.

"Suština je dužina boravka u prethodnih 14 dana u ovim zemljama južne Afrike. Suština je da svaki od tih putnika na pasoškoj kontroli mora da bude identifikovan od strane MUP-a, da se u saradnji sa graničnom sanitarnom inspekcijom proveri zdravstveno stanje. Obezbeđeni su uslovi za testiranje na Aerodromu "Nikola Tesla". Svakome će se raditi pi-si-ar. Mi ćemo pratiti dokumentaciju koju putnik poseduje. Govorim o onima koji imaju dokaz o preležanoj bolesti ili imaju važeći kovid sertifikat", kazao je Stamenković.

Naglasio je da će putnici koji budu bili pozitivni na testiranju odlaziti na lečenje.

"Izdaje se hitno rešenje graničnog sanitarnog inspektora kojim se putnik upućuje na lečenje na tačno određeno mesto u kojem će se zbrinjavati. To je trenutno kovid bolnica u Batajnici", rekao je Stamenković i dodao da će putnici koji budu negativni ići u izolaciju.

Putnici koji su u izolaciji biće pod aktivnim zdravstvenim nadzorom i potrebno je da se svakodnevno javljaju nadležnom zdravstvenom zavodu.

"Granični sanitarni inspektor izriče rešenje, izdaje usmeno rešenje odmah na licu mesta putniku i na osnovu toga MUP proverava da li je osoba u karantinu", naveo je Stamenković.

Istakao je da nije bilo putnika koji su zbog omikron soja koronavirusa pod takvom vrstom nadzora.

Bonus video:

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?
01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media