"SVAKA TREĆA OSOBA U BOLNICI JE VAKCINISANA" Dr Kon izneo šokantan podatak u programu uživo
Dr Kon, Foto: Printscreen/ TV Prva

OGLASIO SE

"SVAKA TREĆA OSOBA U BOLNICI JE VAKCINISANA" Dr Kon izneo šokantan podatak u programu uživo

Dr Kon smatra da će se povećati vakcinacija među mladima zbog kovid propusnica

Objavljeno: 12:13h

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon izjavio je danas u „Uranku“ na K1 televiziji da mladi ne brinu o zdravlju starijih sugrađana i da su apsolutno nezainteresovani za pandemiju, takođe je otkrio šokantan podatak da je svaka treća osoba u bolnici vakcinisana.

Mlade je baš briga za zdravlje starijih, samo je 4% populacije uzrasta od 18 do 30 godina vakcinisano. Razlog tome je što su oni prezasićeni informacijiama o pandemiji koja ih apsolutno ne interesuje – rekao je dr Kon za K1. – Među njima vlada stav da je kul ne vakcinisati se, a kada ih pitate zašto oni nemaju konkretan odgovor. Kad izađemo iz škole sve znamo o ratovima, a o zaraznim bolestima ne znamo skoro ništa i zato ne shvatamo šta je vakcina i zašto je to civilizacijsko dostignuće.

Dr Kon smatra da će se povećati vakcinacija među mladima zbog kovid propusnica.

Kovid propusnice su dodatna motivacija za mlade da se vakcinišu, njih zanima samo gde treba da putuju ili kada da idu na zabavu – rekao je doktor i dodao - Ne smatram da su kovid propusnice pritisak, već je to zaštita zdravlja ljudi.

Na pitanje voditeljke Bojane Bojović koliko ima vakcinisanih u bolnicama, dr Kon je otkrio šokantan podatak:

Svaka treća osoba u bolnici je vakicnisana. Priznajemo da postoji razlika u odnosu na vakcine, najviše u bolnici ima onih koji su vakcinisani Sinofarm vakcinom. Ali to su osobe koje nisu stigle da prime treću dozu ili su je tek primili. Treća doza je sada neophodna da biste bili zaštićeni - rekao je dr Kon za „Uranak“ - U Beogradu je treću dozu za sada primilo 32% sugrađana. Mi imamo ukupno 57% vakcinisanih građana starijih od 18 godina, ali smo tek na oko 40% vakcinisanih u odnosu na ukupan broj stanovnika.

Doktor je istakao da maske više nisu upitne.

Priča o tome da li je maska potrebna je nebuloza. Urađene su analize i pokazalo se da je u zemljama, u kojima su se striktno nosile maske, efektivnost zaštite maskama 53%, a to je ogroman procenat zaštite – istakao je dr Kon za K1 - Smanjuje se infektivna doza koja se primi, međutim rizik zaraze uvek postoji ako se krećete u gužvama.

On je naglasio da se već 30 godina bavi vakcinom i da ne zna za nijednu koja je efektivna 100%.

Tvrdim da nijedna vakcina nije efektivna 100% i da su vakcine protiv kovida izuzetno efektivne. Problem je što su ljudi očekivali da kada prime vakcinu da su zaštićeni 100% do kraja života, a to nije postojalo ni za vakcine koje su iskorenile bolesti.

Dr Kon priznaje da je stav Krizong štaba da se uvedu kovid propusnice koje važe 24 sata i dodaje:

Od samog starta mi smo tražili da bude obavezna vakcinacija za sve medicinske radnike, međutim to nije prihvaćeno. Ustavna ograničenja završavaju svaku raspravu o tome.

Član Kriznog štaba se osvrnuo i na novi soj koronavirusa omikron.

Imamo podatke da se novi virus pojavio i u Belgiji. Hitno ću inicirati da se pojača nadzor svih onih koji dolaze iz zemalja u kojima je soj omikron potvrđen. Omikron se sastoji od 32 mutacije i pojavio se 11. novembra. Ne znamo kako će korona virus dalje mutirati, ono što možemo pretpostaviti je da će postati blag virus koji će opstati – izjavio je dr Kon za K1 televiziju u „Uranku“.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/K1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.