VRLO JE TEŠKO I OPASNO AKO SE SUDARE GRIP I KOVID! Dr Kon: Moramo biti spremni na svaki scenario
Dr Kon, Foto: Printcsreen/Youtube

OBRATITE PAŽNJU

VRLO JE TEŠKO I OPASNO AKO SE SUDARE GRIP I KOVID! Dr Kon: Moramo biti spremni na svaki scenario

Svi pokazatelji i sva istraživanja, uključujući i osobe sa autoimunim bolestima, pokazuju da vakcina jača imuni sistem

Objavljeno:

Situacija je sada u Srbiji nešto povoljnija, kazao je dr Predrag Kon, ali je naglasio da smo i dalje u vanrednoj situaciji.

- Mi se nalazimo na kontinentu gde je cirkulacija virusa najveća u celom svetu. To zabrinjava kao i pojava delta plus soja, ali je trenutno i dalje delta varijanta dominantna u čitavom svetu - kazao je dr Kon za K1.

- Produžen jesenji raspust je dao rezultate uz sinergističnu primenu kovid propusnica. Pet puta je manje zaraženih u osnovnim školama i deset puta manje u srednjim školama. Ako se posmatraju laboratorijski pregledi i struktura obolevanja, najviše je broj obolelih padao u predškolskom i osnovnoškolskom uzrastu, sa nekih 18 ili 19 odsto na sadašnjih 13 ili 14 odsto ukupne populacije tog uzrasta. Već sada ozbiljno bi trebalo razmišljati o raspuštanju školskih kolektiva i o gripu koji najveći udar ima u decembru i januaru.

- Vrlo je teško i opasno ako nam se sudare grip i kovid. Nadamo se da se to neće desiti, kao što je bio slučaj prošle zime, ali moramo biti spremni na svaki scenario. Takođe, uskoro moramo doneti odluku o zimskom raspustu. Počeli smo o tome ozbiljno da razgovaramo - kazao je dr Kon.

- Potpuno je sada jasno da je buster doza neophodna. Četiri meseca nakon druge doze „Sinofarma“ i posle pet meseci za sve ostale vakcine. Jasno je potpuno da ćete se ili vakcinisati ili ćete se razboleti. Dali smo do sada 7.400.000 doza vakcina u Srbiji. Vakcinacija je primarna zaštita i daje primarni imunitet. To je najbolja zaštita koju čovečanstvo ima u ovom trenutku - naglasio je dr Kon.

Svi pokazatelji i sva istraživanja, uključujući i osobe sa autoimunim bolestima, pokazuju da vakcina jača imuni sistem, kaže dr Kon.

Vakcina
foto: Promo

- To su sve inaktivisane vakcine i nove tehnologije su revolucija u vakcinologiji. Sve vakcine su izuzetno efektivne i daju rezultat. Zameniti vakcinaciju lekovima je idiotija. To je budalaština, jer se lekovi koriste u lečenju, a vakcina je prevencija - naglasio je Kon.

Kada je reč o stanju u bolnicama, dr Predrag Kon kazao je da situacija izgleda ovako:

- Jedan vakcinisan na tri nevakcinisana je stanje u bolnicama. Ne povećava se broj vakcinisanih u bolnicama jer dajemo treću dozu vakcine. Treća doza kod imunokompromitovanih preporučuje se 28 dana nakon druge - kazao je dr Kon i istakao da bi medicinski deo Kriznog štaba najviše voleo da ne bude nikakvih proslava Nove godine.

- Ali, svesni smo da to nije moguće. Niko nas nije pitao za organizovanje proslava o kojima se govori u medijima, ali postoje gradski štabovi. Insistiraćemo na kovid propusnicama - rekao je dr Predrag Kon.

- U novembru se dnevno daje oko 5.500 i 6.500 prvih doza vakcine. Drugih doza od 4.000 do 5.000, a trećih od 25.000 do 28.000. Juče smo imali 3.850 datih prvih doza, 5.300 drugih i 25.000 datih trećih doza vakcine. Ali, u februaru i martu imali smo rekord, kada smo bili među prvima u Evropi, i tada je dnevno prvom dozom imunizovano više od 80.000 ljudi. Dnevno se samo na Beogradskom sajmu imunizovalo 8.000 ljudi. Sada je taj prosek na sajmu između 1.000 do 1.200 osoba. I to su uglavnom treće doze - objasnio je dr Bekić.

On je kazao i da je u poslednjih deset dana više od 70 odsto imunizovanih prvim dozama mlađe od 45 godina.

- Prosečna starost osoba koje se imunizuju je 42 godine i vidan je pomak na mlađu populaciju. Najslabiji je odziv u populaciji od 12 do 17 godina gde je vakcinu primilo 13.105 osoba što je svega oko 3 odsto. Takođe, slab je odziv i u populaciji od 18 do 30 godina, svega 27,2 odsto. Najviše je imunizovanih u populaciji od 70 do 80 godina naviše, taj procenat je između 75 do 78 odsto - rekao je dr Zoran Bekić.

Dr Zoran Bekić kazao je da medicinski deo Kriznog štaba razmatra da zimski raspust počne sredinom decembra i da se nada da će ta odluka biti usvojena.

- Ako se nešto dobro pokazalo kao što je produženje jesenjeg raspusta, zašto to ne bismo ponovili i sa zimskim. Ali, moramo da proverimo i postavimo sve parametre i vidimo da li je to moguće. S epidemiološke tačke gledišta, to je poželjno. SMS poruke Dr Bekić odgovorio je i na pitanje Jovane Joksimović o SMS porukama koje ove nedelje stižu građanima i u kojima se pozivaju na vakcinaciju.

- To se radi kako bi se podigla svest o vakcinaciji. Možda neko promeni kanal kada čuje reč vakcinacija, a svi smo stalno uz telefon, mladi i deca naročito. To je još jedan način da pokažemo da vakcine postoje i da su dostupne. Pet vakcina je na stolu. Imunizujemo „po kućama“ samo u slučaju da neko iz medicinskih razloga nije u mogućnosti da dođe na punkt, a to znaju izabrani lekari i to preporuče. U najvećem broju od korone umiru osobe koje nisu imunizovane, i to se zna - kazao je Bekić.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.