ZA 15 DANA SAHRANJENO 43. LJUDI, NOVEMBAR NAJSMRTONOSNIJI! Korona je "pokosila" OVAJ SRPSKI GRAD
Groblje, Foto: EPA/KOCA SULEJMANOVIC

BROJEVI RASTU

ZA 15 DANA SAHRANJENO 43. LJUDI, NOVEMBAR NAJSMRTONOSNIJI! Korona je "pokosila" OVAJ SRPSKI GRAD

Dešavalo se da bude i po deset sahrana u danu, te da su radnici sa mukom postizali da iskopaju rake

Objavljeno:

U novembru prošle godine na četiri groblja u Novom Pazaru sahranjeno je 48 osoba, dok je u novembru ove godine za prvih 15 dana u mesecu već pokopano 43. Kako je u razgovoru za Telegraf kazao rukovodilac Pogrebne službe i zelenila Adis Salković, taj će broj ovoga meseca verovatno u mnogome nadmašiti prošlogodišnji.

- U oktobru prošle godine bilo je 52 preminulih, a ove godine u oktobru, to je njih 84 - kazao je.

Prema podacima kojima raspolaže, na Velikom groblju gde se sahranjuje muslimanski živalj, u oktobru ove godine pokopane su 22 osobe, a na Gazilaru, takođe muslimanskom groblju, čak 52. Na pravoslavnim grobljima Šestovu i Petrova crkva, njih šestoro, odnosno četvoro, tim redom.

U prvoj polovini novembra ove godine takođe, od 43 troje pokopanih, ponovo je najviše muslimana, koji su u tom gradu ujedno i procentualno najzastupljeniji deo stanovništva. Kako nam je Salković kazao, na Velikom groblju sahranjena je 21 osoba, a na Gazilaru 17. Na preostala dva groblja sahranjeno je petoro, od čega dvoje na Šestovu, a troje na groblju Petrova crkva.

Iako podaci pokazuju da broj preminulih ove jeseni raste, te da je porastao u odnosu na isti period prošle godine, u drugom talasu epidemije korona virusa Novi Pazar beležio je još veći broj sahrana. Tog meseca u Novom Pazaru bilo je sahranjeno čak 104 osobe.

Kako su radnici tada govorili, dešavalo se da bude i po deset sahrana u danu, te da su radnici sa mukom postizali da iskopaju rake.

Upravo u drugom talasu epidemije korona virusa, koji se trajao prošlog leta, najpogođenija su bila mesta na jugozapadu Srbije - Novi Pazar, Sjenica, Tutin. Tada je u novopazarsku bolnicu stigla i pomoć - kadrovska i u vidu neophodne medicinske opreme. Izvršena je i promena na čelu bolnice, a u "srpskom Vuhanu", kako je tada nazvan, novo ovogodišnje razbuktavanje umanjeno je merom zabrane obeležavanja proslava, što je bila prva takva mera u Srbiji na početku četvrtog talasa.

Gradski štab za vanredne situacije u Novom Pazaru doneo je naredbu kojom se zabranjuje organizovanje porodičnih veselja u ugostiteljskim objektima. Tu spadaju svadbe, banketi, babine, krštenja, žurke u hotelima, motelima, restoranima, kafićima... Naredba stupa na snagu od ponedeljka, 13. septembra i biće na snazi dok se epidemiološka situacija u gradu ne poboljša, pisali smo 9. septembra ove godine.

Toga dana u OB Novi Pazar zabeležena su dva smrtna slučaja, jedne osobe iz tog grada i jednog stanovnika Tutina.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.