DETALJNA PROGNOZA SRPSKOG METEOROLOGA: Za vikend suvo, od ponedeljka JAKE oluje!
Ilustracija, Foto: ADRIAMEDIA.TV/PRINTSCREEN/MONDO/STEFAN STOJANOVIĆ

vreme

DETALJNA PROGNOZA SRPSKOG METEOROLOGA: Za vikend suvo, od ponedeljka JAKE oluje!

I za vikend jutro hladno, u većini predela magla i slab mraz. U subotu tokom dana sunčano i toplije, a u nedelju oblačno i za nekoliko stepeni svežije

Objavljeno:

Oglasio se srpski meteorolog Đorđe Đurić i objavio vremensku prognozu za naredni vikend. Nakon vikenda najavio je olujno vreme, a onda

"Srbija je danas pod uticajem anticiklona, tj. polja visokog vazdušnog pritiska, pa je vreme stabilno, a u mnogim predelima ovog jutra i prepodneva je maglovito ili tmurno i to naročito u delovima Vojvodine, u dolinama i kotlinama, pa je u ovim predelima i dalje hladno. Istovremeno, u planinskim predelima je sunčano i najtoplije i to zbog pojave temperaturne invezije (temperatura vazduha raste sa visinom), pa je tako Kopaonik jutros najtopliji sa 13°C", napisao je Đorđe Đurić na svojoj Fejsbuk stranici.

Kako ističe, zahvaljujući stabilnom, mirnom i tihom vremenu, danas je zagađenje vazduha veoma izraženo u nižim predelima Srbije, naročito u sloju temperaturne inverzije i naročito u urbanim sredininama i u oblastima industrijskih postrojenja. Dakle, sinoptička situiacija je takva da je magla nastala kao prioradn proces, ali problem je kada magla nastane u predelima zagađenog vazduha. Ova sinoptička sitiacija i ova pojava česta su situacija u hladnijem delu godine.

"Inače, jutros je širom Srbije zabeležen mraz, uz minimalne temperature od -4°C u Sjenici i Vršcu do -1°C-0°C u mnogim drugim predelima Srbije. U Beogradu i u Novom Sadu bilo je 3°C, a u Loznici 5°C. Najtopliji je bio jutros Kopaonik sa 10°C i to upravo zbog napomenute temperaturne inverzije", navodi srpski meteorolog.

Pred nama je topliji dan, uz smenu sunčanih i oblačnih intervala. Maksimalna temperatura od 10 do 14°C, u Beogradu do 12°C, a u predelima sa maglom i tmurnim vremenom hladnije.

"I za vikend jutro hladno, u većini predela magla i slab mraz. U subotu tokom dana sunčano i toplije, uz tempetrature od 11 do 17°C, u Beogradu do 15°C. U nedelju oblačno i za nekoliko stepeni svežije, a na jugozapadu ponegde i sa slabom kišom", napisao je Đurić.

Kako je naveo, od ponedeljka do srede Srbija će se nalaziti između veoma snažnog anticiklona sa istoka Evrope i nižeg vazdušnog pritiska sa jugozapada i sa Mediterana, pa će usled veoma izraženog gradijenta vazdušnog pritiska biti i veoma vetrovito, uz umeren do jak jugoistočni vetar, u košavskom području sa olujnim udarima, na jugu Banata i preko 100 km/h. U ponedeljak oblačno, a u utorak i u sredu biće sunčano, dok će tmurno i maglovito vreme biti u Timočkoj i Negotinskoj Krajini. Maksimalna temperatura biće od 7 do 13°C, u Beogradu oko 10°C, a na istoku Srbije hladnije.

"U četvrtak se očekuje promena sinoptičke situacije. Preko severa Evrope premeštaće se ciklon, a u sklopu njega i hladni front, koji će Srbiji doneti naoblačenje, ponegde sa slabom kišom. Doći će do manjeg pada temperature, a košava će prestati i jugoistočni vetar biće u skretanju na severozapadni. Potom sledi jačanje i uticaj veoma snažnog anticiklona sa Atlantika, pa se očekuje stabilizacija vremena, tako da snega u nižim predelima nema na vidiku, a i pred nama je period uglavnom shvog vremena, a u daninama sa padavinama biće ih u malim količinama", ističe meteorolog.

Dakle, u narednom periodu nad našim područjem zbog uticaja visokog vazdušnog pritiska biće uglavnom stabilno i suvo, uz prosečne temperature vazduha za sredinu novembra. Uticaj anticikona i visokog vazdušnog pritiska neće dozvoljavati da oblačni i padavinski sistemi sa obilnim padavinama prodru sa Mediterana. Prema trenutnim prognozama, snega u nižim predelima i dalje nema na vidiku.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.