DETALJNA PROGNOZA SRPSKOG METEOROLOGA: Početkom naredne nedelje, jedna pojava svima će zadati muke! (FOTO)
Ilustracija, Foto: Beta / Dragan Gojić

vremenska prognoza

DETALJNA PROGNOZA SRPSKOG METEOROLOGA: Početkom naredne nedelje, jedna pojava svima će zadati muke! (FOTO)

Narednih dana nad nama će dominirati polje anticiklona, dok će se preko severozapadnog Atlantika i severozapadne Evrope u serijama premeštati jaki cikloni donoseći čestu kišu i vrlo jake vetrove zapadnog kvadranta

Objavljeno:

Marko Čubrilo objavio je detaljnu prognozu za predstojeće dane. Narednih dana biće pretežno sunčano i suvo. Početkom sledeće nedelje dolazi do blagog zahlađenja uz pojačan vetar.

Danas malo do umreno oblačno uz duže sunčane intervale, sa temperaturama oko proseka. U košavskom području će veći deo dana biti jakog jugoistočnog vetra koji će uveče oslabiti i prestati.

Narednih dana nad nama će dominirati polje anticiklona, dok će se preko severozapadnog Atlantika i severozapadne Evrope u serijama premeštati jaki cikloni donoseći čestu kišu i vrlo jake vetrove zapadnog kvadranta.

Kao protivteža tome nad našim delo Evrope dominraće anticiklon donoseći stabilno i toho vreme. (tipična pozitivna NAO)

Noći će biti hladne, ponegde uz pojavu magle i slabog mraza, dok će u toku dana preovlađiovati sunčano uz temperature oko ili za koji stepen iznad proseka uz makdimume od +7 do +14 stepeni Celzijusa, dok će se jutanrji minimumi kretati od -1 do +5 stepeni Celzijusa. Ponegde i to uglavnom u kotlinama i duž rečnih tokova magla se može zadržati veći deo dana uslovljavajući tmurno vreme uz maksimum oko +3 stepena Celzijusa.

Početkom naredne nedelje polje anticiklona bi se na kratko moglo pružiti preko zapadne Evrope i Skandinavije, te bi preko Rusije usledio prodor hladnog vazduha. Do pre nekoliko dana modeli su davali signale da bi taj hladan proro mogao krenuti i ka nama ali to više nije slučaj i on će se gotovo sigurno odvijati znatno istočnije od nas, a do našeg dela Evrope bi stigla samo manja količina hladnijeg i suvog vazduha te bi oko 16.11. uz novo jačanje košave na istoku regiona, bure i istočnog vetra duž obale Jadrana usledio i manje zahlađenje te bi se oko tog datiuma maksimum kretao do +3 na istokom Srbije do oko +12 nad jugozapadom i jugom regiona.

U nedelju uveče i u ponedeljak bi na jugu, jugozapadu i samo ponegde nad središnji predelima regiona moglo biti slabih, prolaznih, padavina.

Sredinom sledeće nedelje ponovo stabilno uz slabe vetar i pojavu magle koja bi se ponegde zadržavala veći deo dana. Jutarnji minimumi od -4 do +3 stepena Celzijusa, a dnevni maksimum od +4 do +11 stepeni Celzijusa,a u predelima sa maglom oko +1 stepen Celzijusa.

Oko 19.11. ECMWF daje signal za moguće prolazno pogoršanje uz kišu u nižim i sneg u višim predelima, dok bi vetar uz pojačanje okrenuo na severozapdni smer, a duž Jadrana bi bilo jake bure. GFS ima signal za to pogoršanje ali oko 21.11.

Generalno oko 22.11. verovatno suvo i prohladno uz minimume od -4 do +2 i maksimume od +2 do +9 stepeni Celzijsua, to je u okvirima proseka.

Tek posle 22.11. dugoročni CFSV2 model počinje davati signal za izmenu sinoptike koja bi krajem meseca mogla doneti konkretnije pogoršanje uz moguć sneg i u nižim predelima, ali te je za sada tek slab signal, a obzirom da se sve do oko 10.12. očekuje da zapadni vetrovi budu snažniji od proseka vrlo je upitno hoće li do tog zahlađenja zaista i doći i u koliko dođe koliko dugo će se zadržati.

Generalno, posle lokalno obilnih i rekodnih padavina pred nama je znatno suvlji i stabilniji deo jeseni sa prosečnim temperaturnim vrednostima, dok u poslednjoj dekadi meseca ima određenih signala za moguće prvo, jače, zahlađenje.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.