EPIDEMIOLOG TIODOROVIĆ: "Delta plus soj je tu, pitanje je trenutka"
Epidemiolog Branislav Tiodorović, Foto: Printscreen/TV Pink

virus korona

EPIDEMIOLOG TIODOROVIĆ: "Delta plus soj je tu, pitanje je trenutka"

Poručio je da ne treba praviti paniku i da su sve karakteristike novog soja slične prethodnim sojevima virusa

Objavljeno: 19:19h

Epidemijska situacija u Srbiji je veoma nepovoljna – upozoravaju epidemiolozi. Dodatno zabrinjava i novi delta plus soj virusa, koji se pojavio u okruženju.

Član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović rekao je za RTS da je virus tu i da je samo pitanje trenutka kada će to zvanično da potvrde dijagnostičari i virusolozi.

Epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović je rekao da je novi, delta plus soj koronavirusa sigurno u celom regionu i da je nemoguće da je izolovan samo u Hrvatskoj, i da mislimo da se neće pojaviti u Srbiji.

"Virus je tu, samo je pitanje trenutka kada će dijagnostičari, kliničari, virusolozi, imunolozi reći da je tu i to zvanično potvrditi", kazao je Tiodorović.

Poručio je da ne treba praviti paniku i da su sve karakteristike novog soja slične prethodnim sojevima virusa.

"S tim što on ima, bar prema onome što je dosad objavljeno, deset do petnaest odsto veću zaraznost. To znači, jedna osoba će zaraziti još deset do dvanaest ljudi", kazao je Tiodorović.

Istakao je da, prema poznatim podacima, delta plus soj ne izaziva težu kliničku sliku.

"Zar nam treba teža slika od ove koju već imamo? Tu velike razlike nema", naglasio je Tiodorović.

"Sada se nalazimo u težem scenariju"

Član Kriznog štaba je rekao da je potrebno preseći ovu situaciju, a smatra da smo scenario sa oštrijim merama i povećanom vakcinacijom prevazišli.

"Sada se nalazimo u težem scenariju, a to je prirodni tok. To znači obolevaju svi, zaražavaju se svi. Među njima najteži slučajevi stižu u kovid bolnice", objasnio je Tiodorović.

Naglasio je da su lekari za to da kovid propusnice važe za sve oblasti, osim za snabdevanje hranom, lekovima i gorivom.

"Ali šta možemo uraditi sa jednom utakmicom Zvezde na kojoj je bio prepun stadion. Mislim da je nerealno. Treba biti objektivan, poći od toga šta će narod prihvatiti, a narod mnogo toga ne prihvata, ne samo oni koji su nevakcinisani ili antivakseri, nego i ostali. Mnogo toga zavisi od toga koliko možemo da obezbedimo resurse koji će kontrolisati mere", poručio je Branislav Tiodorović.

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.