DA LI JE DELTA PLUS SOJ STIGAO U SRBIJU? Dr Jovanović: "Svaka varijanta može biti opasnija"
Dr Tanja Jovanović, Foto: printscreen/youtube

mutacija virusa

DA LI JE DELTA PLUS SOJ STIGAO U SRBIJU? Dr Jovanović: "Svaka varijanta može biti opasnija"

Zamenica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin potvrdila je da je u Hrvatskoj zabeležen prvi slučaj delta plus soja korona virusa

Objavljeno:

Delta plus soj korona virusa koji je registrovan u Hrvatskoj, kod nas, odnosno u Srbiji, još nije dijagnostikovan, rekla je za Telegraf.rs prof. dr Tanja Jovanović, virusolog i prodekan za redovnu nastavu Medicinskog fakulteta u Beogradu.

- Za sada imamo samo običan delta soj, i to je dovoljno, s obzirom na to kakvu epidemiju imamo - kaže prof. Jovanović za Telegraf.rs i dodaje da se rade sekvenciranja ne bi li se pronašao i delta plus soj korona virusa.

Na pitanje da li je nova varijanta delte zaraznija, kaže da se još ispituje, ali da svaka mutacija koja se pojavi je u svakom slučaju infektivnija.

- Jer, virus želi da se što lakše i brže razmnoži i inficira veći broj ljudi. Njegov život zavisi od života u organizmu. Oni van organizma ne mogu da žive. Tako da, svaka varijanta, u stvari, nosi sa sobom opasnost da bude opasnija, da se lakše prenosi i da se u većoj količni razmnožava - objasnila je prof. dr Jovanović za Telegraf.rs.

Zamenica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin potvrdila je da je u Hrvatskoj zabeležen prvi slučaj delta plus soja korona virusa.

Ona je za HRT rekla da je u Čakovcu zabeležen prvi slučaj delta plus soja, javio je portal Index.

Ističući da je to soj koji se mnogo brže i lakše prenosi, ona je ponovila da je jedina opcija za sve vakcinacija.

Tiodorović: Predstoje dve opasnosti

Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba, izjavio za TV Prva da produženi raspust može da pomogne u obuzdavanju epidemije, ali da nas čekaju još dve opasnosti.

To je, kako je rekao, mnogo zarazniji delta plus soj, koji će stići u Srbiju, ali i pojava sezonskog gripa.

On je podsetio da je medicinski štab i ranije tražio da se produži jesenji raspust, jer se deca zaražavaju pre svega u porodici i kontaktima van škole, ali ga onda u školi brzo prenesu.

Delta plus je registrovan u najmanje 44 zemlje širom sveta. Kako su još u junu lekari izjavili on ima zabrinjavajuće karakteristike - povećanu prenosivost, jače vezivanje u receptorima ćelija u plućima i potencijalno smanjenje odgovora monoklonskih antitela.

- Prilično smo zabrinuti zbog varijante delta plus, s obzirom na to da ima mutaciju koja je pripisana beta verziji koja je izbegla imunitet koji nudi AstraZeneka vakcina - kaže dr Lans Pinto, konsultant u Nacionalnoj bolnici Hinduj:

- Zabrinutost se takođe odnosi na mogućnost ponovne infekcije, jer postoje izveštaji da ova varijanta korona virusa izbegava neutralizaciju koktelom sa antitelima.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.