BIĆEMO U VELIKOM PROBLEMU AKO SE UKRSTI SA KORONOM: Otkriveno da li je SEZONSKI GRIP već stigao u SRBIJU!
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar, Foto: Profimedia

pandemija

BIĆEMO U VELIKOM PROBLEMU AKO SE UKRSTI SA KORONOM: Otkriveno da li je SEZONSKI GRIP već stigao u SRBIJU!

U Hrvatskoj je virus gripa slučajno otkriven, a njegova cirkulacija već je prešla sezonski prag, što je neobično rano

Objavljeno: 19:15h

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar upozorio je danas da ćemo imati problem ako nam se ukrste virus gripa i korona virus, i s tim u vezi pozvao građane da se vakcinišu i protiv sezonskog gripa. Virus gripa je još prošle nedelje dijagnostikovan u Hrvatskoj, tada je epidemiolog dr Predrag Kon kazao da ima indirektnih pokazatelja da je on stigao i kod nas, međutim, u Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut " kažu za naš portal da on još nije zvanično "stigao" i u našu zemlju.

- Podsećam sve da je u regionu izolovan virus sezonskog gripa. Postoji vakcina i naša i strana, treba da se vakcinišu ljudi i protiv sezonskog gripa da se ne ukrste ta dva virusa. Imaćemo problem - kazao je danas Lončar na konferenciji povodom predstavljanja rada Vlade.

U Hrvatskoj je virus gripa slučajno otkriven, a njegova cirkulacija već je prešla sezonski prag, što je neobično rano. Prvi slučajevi otkriveni su tako što su pacijenti prvo testirani na koronu, a kada se ispostavilo da su negativni, testirani su i na grip.

S tim u vezi epidemiolog Predrag Kon, član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa izjavio je da imamo indirektne pokazatelje da je on stigao i kod nas.

Međutim, u Institutu "Batut" kažu za Telegraf.rs da još nemamo laboratorijski potvrđenih slučajeva.

- Do sada, na osnovu dostavljenih rezultata laboratorijskih analiza od Nacionalne referentne laboratorije za grip i druge respiratorne viruse Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ na teritoriji Srbije nije laboratorijski potvrđen virus gripa - kažu za Telegraf.rs u Institutu "Batut".

U intervjuu za Telegraf.rs dr Predrag Kon je kazao da ćemo ući u zimu i te kako sa kovidom, a da ćemo videti da li će sa povlačenjem kovida njegov prostor da preuzme grip, i svi ostali respiratorni virusi.

- I, pitanje je da li će se to desiti ove ili sledeće sezone. U svakom slučaju, i o gripu i te kako treba razmišljati. S tim u vezi pozvao bih i na vakcinaciju protiv virusa gripa sve one koji se, inače, vakcinišu, a tu prvenstveno mislim na hronične bolesnike i starije od 65 godina i sve one koji žele da se vakcinišu - rekao je dr Kon i podsetio i na vakcinu protiv pneumokoke:

- Postoji još jedna vakcina koja je ključna posebno za starije, plućne i srčane bolesnike, ali i za sve one sa oslabljenim imunitetom, operisanim slezinama. To je vakcina protiv pneumokoka, koja štiti od prve bakterijske komplikacije - streptokokne pneumonije koja je u 50 odsto slučajeva komplikacija virusne pneumonije. Kon ističe da je grip već potvrđen u Hrvatskoj te da imamo indirektne pokazatelje da je i kod nas.

Za 15 dana 100.000 se vakcinisalo protiv gripa

Vakcinacija protiv virusa gripa u Srbiji je počela 11. oktobra. Zaključno sa 26. oktobrom, dakle do utorka, ovu vakcinu je, prema podacima iz informacionog sistema eVakcina grip, primilo tačno 97.137 osoba, rekli su prošle nedelje u Institutu "Batut" za Telegraf.rs.

- Za imunizaciju protiv sezonskog gripa u ovoj sezoni zdravstvenim ustanovama je već distribuirano 230.000 doza četvorovalentne vakcine Vaxigrip Tetra proizvođača Sanofi Pasteur, 200.000 doza vakcine TorVaxFlu koju je proizveo Institut Torlak, a početkom novembra se očekuje isporuka još 240.000 doza četvorovalentne vakcine Influvac Tetra, proizvođača Abbott Biologicals - rekli su nam tada u "Batutu".

Inače, kako je saopštio Institut "Batut" nakon dugo gоdinа primеnе sеzоnskе trоvаlеntnе vаkcinе prоtiv gripа, imајući u vidu znаčајnо učеšćе tipа B virusа gripа u оbоlеvаnju pоpulаciје nа glоbаlnоm nivоu, u sаstаv vаkcinе pоrеd dvа tipа А virusа gripа su uvrštеnа i dvа tipа B virusа, tе је stоgа zа оvu sеzоnu оbеzbеđеnа dоstupnоst čеtvоrоvаlеntnе vаkcinе.

- Vrеmе nеоphоdnо zа sticаnjе imunitеtа је 2 do 3 nеdеljе nаkоn dаvаnjа vаkcinе, а trајаnjе pоstvаkcinаlnоg imunitеtа vаrirа i iznоsi оd 6 dо 12 mеsеci. Izuzimајući privrеmеnе ili trајnе kоntrаindikаciје, vаkcinu је mоgućе аplikоvаti vеć u uzrаstu оd nаvršеnih šеst mеsеci, оdnоsnо tri gоdinе živоtа, prеmа sаžеtku kаrаktеristikа lеkа - navode u Institutu "Batut".

Može istovremeno i vakcina protiv gripa i protiv kovida

Iako su ranije stručnjaci izjavljivali da bi trebalo sačekati da prođe mesec dana nakon aplikovane vakcine protiv kovida 19, da bi se primila vakcina protiv virusa gripa, najnoviji stavovi kažu da nije potrebna pauza.

Kako je dr Verica Jovanović, direktorka Instituta "Batut" nedavno izjavila najnoviji stavovi Svetske zdravstvene organizacije i Nacionalnog komiteta za imunizaciju pokazuju da se vakcina protiv gripa i vakcina protiv kovida mogu primiti istovremeno, ali da je savet je da bude u različite ruke.

Vakcina protiv gripa prošle godine je bila rekordna. Od 1. oktobra do 30. decembra, vakcinisano je više od 400.000 osoba, što je za 100.000 više u odnosu na prethodnu, 2019. godinu.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.