MODERNA SUTRA STIŽE U SRBIJU: Jadranka iz ALIMS otkrila kada će se naći na PUNKTOVIMA i koja VAKCINA je u postupku
Vakcina, Foto: Profimedia

kovid

MODERNA SUTRA STIŽE U SRBIJU: Jadranka iz ALIMS otkrila kada će se naći na PUNKTOVIMA i koja VAKCINA je u postupku

U Srbiji, prešli smo broj od tri miliona punoletnih stanovnika koji su primili vakcinu protiv kovida 19. Sutra stiže i vakcina petog proizvođača – Moderne

Objavljeno:

U svetu je već dato više od sedam milijardi doza vakcine protiv korone, a potpuno je vakcinisano više od tri milijarde osoba ili oko 40 odsto populacije.

U Srbiji, prešli smo broj od tri miliona punoletnih stanovnika koji su primili vakcinu protiv kovida 19. Sutra stiže i vakcina petog proizvođača – Moderne.

Koje provere prolazi svaka serija vakcine pre nego što dođe do naših građana i koji su poslednji podaci iz našeg regulatornog tela o broju neželjenih reakcija na vakcinu?

Jadranka Mirković iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije rekla je za RTS da je blizu sedam miliona pojedinačno datih doza vakcina.

Agenciji za lekove se prijavljuju neželjene reakcije, ali mogu da se prijave i Institutu za javno zdravlje "Batut", preko jedne ili druge institucije prikupljaju se sve sumnje na neželjene reakcije.

"Do juče smo imali 1.175 prijava, što je jedna na šest do sedam hiljada datih doza zavisno od vremenskog intervala u kojima pratimo tu statistiku", rekla je Mirkovićeva.

"Važno je da prijavljujemo sve neželjene reakcije, sumnje koje imamo na sve lekove, a posebno na vakcine. Bitno je da smo u nedelji u kojoj je kampanja svesnosti – kampanja promocije i prijave neželjenih reakcija koja se svake godine početkom novembra dešava globalno", kaže ona.

Kaže da se mogu na sajtu videti filmovi koji pozivaju građane da prijave sumnju na neželjene reakcije.

Najčešće prijavljivane neželjene reakcije su one koje spadaju u očekivane koje se javljaju na samom mestu primene – bol, crvenilo, otok, malaksalost, povišena temperatura, glavobolja.

Više od 70 posto tih reakcija spontano prolazi, sa primenjenom terapijom ili bez nje – analgetike i antipiretike, lekove koje imamo kod kuće i možemo ih promeniti za spuštanje temperature, prilikom bolova u mišićima ili malaksalosti.

Iako žene predstavljaju veći procenat populacije u Srbiji, 65 posto prijava je od ženskog pola, što je veći procenat od zastupljenosti u populaciji – svesnije su odgovornosti prema drugima.

Teške reakcije

- Na osnovu prijava do sada, isključene su mogućnosti da je sama vakcinacija povezana sa smrtnim ishodom, kaže Mirkovićeva.

Bitno je da u masovnim kampanjama imunizacije u Srbiji i svetu – kada govorimo o neželjenim reakcijama – znamo šta se dešava u Srbiji, ali moramo imati i podatke šta se dešava u drugim zemljama.

U kratkom roku dat je veliki broj vakcina u potpuno različitim sistemima, sve neželjene reakcije su manje od posledica obolevanja, neuporedivo je veća opasnost od posledica kovida i od ishoda nego od vakcinacije.

Provera vakcina

- Bez obzira na okolnosti u kojima radimo, nema odstupanja od standarda, propisa, zahteva koje svaka serija vakcina mora da ispuni, pre nego što se nađe u prometu, rekla je Mirkovićeva.

Dodala je da je u postupku vakcina kompanije "Džonson i Džonson".

Svaka serija vakcina, kao i svaki lek prolazi kroz standardne procedure, svi lekovi koji se koriste u terapiji protiv kovida kao i sve vakcine imaju prioritet u radu, tako da deluje da brže radimo, ali tako što se pripremamo pre nego što dođu, mi znamo koja će serija doći.

Sutra stiže Moderna, očekuje da bi do kraja nedelje mogla da bude na puktovima za vakcinaciju. Pitanje je dana, kaže ona.

- Provera koju "sputnjik" prolazi ne razlikuje se od provere drugih vakcina, bez obzira na to što je proizveden u Srbiji, kaže Mirkovićeva.

Jeste deo proizvodnje, to je samo punjenje, ali je taj proces proizvodnje jednako kritičan, vrlo je zahtevno i značajno što je domaći proizvođač ispunio zahteve da se nađe na tržištu.

Kada kupujemo lek, na šta obratiti pažnju

Mirkovićeva kaže da je važno da se svaki lek nabavi u legalnom lancu snabdevanja.

"Nemamo prijavljenih falsifikata, dobijamo podatke ako se u nekoj državi pojavi sumnja na pojavu falsifikata, svaka serija ima definisan lanac distribucije. Ako odete na punkt, nemate bojazni da ćete dobiti vakcinu koja nije iz leglanog lanca snabdevanja, svaka serija i doza se prati i na sertifikatu je broj serije", ukazala je ona.

Porede se brojevi serija sa brojem datih vakcina što smo uvezli i dali.

- Otići u legalni lanac snabdevanja, to su apoteke, na svakoj kutiji leka je kontrolna markica, broj serije, svaka sumnja može se prijaviti inspekciji, rekla je Mirkovićeva.

(Espreso / Rts)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.