ZNA SE KOLIKO JE NEŽELJENIH EFEKATA NA VAKCINE U SRBIJI: Jadranka iz ALIMS otkrila da li je bilo SMRTNIH SLUČAJEVA
Jadranka Mirković, Foto: Printscreen/RTS

KORONA

ZNA SE KOLIKO JE NEŽELJENIH EFEKATA NA VAKCINE U SRBIJI: Jadranka iz ALIMS otkrila da li je bilo SMRTNIH SLUČAJEVA

Ona je otkrila i kakve neželjene reakcije su prijavljene

Objavljeno:

Stručnjaci ističu da je vakcinacija jedini način da se zaštitimo od korone i zaustavimo pandemiju. Čak i nakon što je širom sveta dat ogroman broj doza vakcina, i dalje ima onih koji sumnjaju u efikasnost cepiva ili se plaše neželjenih efekata imunizacije.

Međutim, da zaista nema razloga za brigu od neželjenih reakcija pokazuju i zvanični podaci koji su prikupljeni na osnovu dosadašnje imunizacije u našoj zemlji.

"Neželjene reakcije mogu se prijaviti Agenciji za lekove i medicinska sredstva (ALIMS), ali i Institutu za javno zdravlje 'Batut'. Do juče smo imali oko 1.175 prijava, što otprilike iznosi jednu na 6.000-7.000 datih doza, zavisno od vremenskih intevala u kojima smo pratili tu statistiku. Jako nam je važno da svi budemo svesni da prijavljujemo sve neželjene reakcije", rekla je u Jutarnjem programu RTS-a Jadranka Mirković iz ALIMS-a.

Ona je otkrila i kakve neželjene reakcije su prijavljene.

"Najčešće prijavljivane neželjene reakcije su one koje spadaju u očekivane, koje se javljaju na samom mestu primene, znači lokalno, kao što su bol, crvenilo, otok, zatim one koje su takođe očekivane, a to su malaksalost, povišena temperatura, glavobolja. Ono što je jako bitno je da više od 70 odsto tih reakcija spontano prolaze, sa ili bez primenjene terapije, tj. analgetika ili antipiretika".

Ona je istakla i da "na osnovu prijava koje imamo u Srbiji, isključene su mogućnosti da je sama vakcinacija povezana sa smrtnim ishodom".

Takođe, Mirković kaže da su žene te koje u većem procentu prijavljuju neželjene reakcije.

"Iako žene predstavljaju veći procenat populacije u Srbiji, 65 odsto prijava dolazi od osoba ženskog pola, što je veći procenat nego što su zastupljene u populaciji, što znači da su one svesnije svoje odgovornosti prema drugima i na taj način prijavljivanjem sumnje na neželjene reakcije omogućavaju da saznamo ono što nam je potrebno da bismo znali kakva je ukupna bezbednost vakcina".

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.