KOME NEĆE BITI UMANJENA REGISTRACIJA? Dobro proverite u koju kategoriju spada vaše vozilo
Tehnički pregled, Foto: Zorana Jevtić

registrovanje

KOME NEĆE BITI UMANJENA REGISTRACIJA? Dobro proverite u koju kategoriju spada vaše vozilo

U Ministarstvu finansija kažu da su nacrti sa ovim izmenama zakona upućeni Vladi radi utvrđivanja predloga

Objavljeno:

Za automobile starosti od pet do 20 godina, čija je zapremina motora veća od 2.000 kubika, od sledeće godine plaćaće se niži porez prilikom registracije.

U Ministarstvu finansija za "Novosti", objašnjavaju da vlasnici vozila koja su starija od dve decenije neće imati ovo umanjenje, jer se za njih i sada plaća 20 odsto od propisanog iznosa poreza. Takođe, kako navode, to bi moglo da se smatra podsticajem za njihovu nabavku što nije prihvatljivo ni sa stanovišta bezbednosti na putevima niti unapređenja zaštite životne sredine.

Ministar finansija Siniša Mali istakao je u ponedeljak da će se izmenama Zakona o porezu na upotrebu, držanje i nošenje dobara izaći u susret vlasnicima starijih automobila veće kubikaže koji zbog formule koja se sada primenjuje plaćaju izuzetno visok porez.

- S druge strane, izmenama Zakona o porezu na imovinu i prenos apsolutnih prava pojednostavićemo proceduru plaćanja poreza prilikom prodaje vozila - kazao je Mali. - To je nepravda koju želimo da ispravimo. Imali smo mnogo komentara građana i drugih kojima postojeće rešenje nije logično.

U Ministarstvu finansija kažu da su nacrti sa ovim izmenama zakona upućeni Vladi radi utvrđivanja predloga.

- Tržišna vrednost putničkih automobila radne zapremine motora više od 2.000 kubika brže se umanjuje po osnovu starosti u odnosu na ostala motorna vozila - kažu u Ministarstvu. - Zato je potrebno da se kod poreza na upotrebu doslednije sprovede ustavni princip oporezivanja srazmerno ekonomskoj moći obveznika. Predloženo je da se umanji poresko opterećenje za vozila starosti iznad pet do 20 godina. Za automobile starije od 20 godina dodatno umanjenje nije predloženo.

Perica Ristić, vlasnik jedne agencije za registraciju vozila, kaže da je nerealno visok porez koji se sada plaća prilikom registracije vozila veće kubikaže.

- Svakako bi ga trebalo umanjiti, ali pošto nisu poznati detalji rešenja nezahvalno je komentarisati, posebno imajući u vidu da se to najavljuje već godinama - kaže Ristić. - Značajnije bi bilo kategorizaciju za oporezivanje praviti prema vrednosti vozila, nego prema starosti.

KRAĆA PROCEDURA

Ministarstvo finansija je predložilo izmene zakona koje se odnose na prenos apsolutnih prava prilikom prodaje polovnjaka između građana sa ciljem da se procedura plaćanja poreza pojednostavi. Kako objašnjavaju, sada se dešava da veoma dugo traje postupak od prenosa prava svojine do promene saobraćajne dozvole, što će predloženim rešenjem biti otklonjeno.

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.