ŠTA SE DESI AKO SE DIJABETIČAR ZARAZI KORONOM? Nije naivno, srpski LEKARI objasnili SVE, dobro OBRATITE PAŽNJU
Bojana Marković, Foto: Printscreen/Prva TV

VAŽNO DA ZNATE

ŠTA SE DESI AKO SE DIJABETIČAR ZARAZI KORONOM? Nije naivno, srpski LEKARI objasnili SVE, dobro OBRATITE PAŽNJU

"Dijabetes zahvata čitav organizam i skoro uvek hvata i krvne sudove, te tako dolazi do mogućeg začepljenja plućnih arterija, pa je i to jedna od komplikacija ako obole od koronavirusa", priča pedijatar Saša Milićević

Objavljeno: 17:54h

Koronavirus odneo je život 13 godišnjeg dečaka iz Sombora. Dečak je bolovao ujedno i od dijabetesa i uprkos borbi lekara nisu uspeli da mu spasu život.

Oboleli od dijabetesa koji se zaraze korona virusom, vrlo često imaju srednje teške i teške oblike bolesti. Svetska statistika pokazuje da oni čine trećinu svih umrlih. Zašto su oboleli od dijabetesa svrstani u rizičnu grupu i veoma teško podnose zaražavanje koronom?

O ovoj temi su za televiziju Prva pričali pedijatar Saša Milićević i Bojana Marković ispred Udruženja dijabetičara "Plavi Krug".

"Dijabetes zahvata čitav organizam i skoro uvek hvata i krvne sudove, te tako dolazi do mogućeg začepljenja plućnih arterija, pa je i to jedna od komplikacija ako obole od koronavirusa", priča pedijatar Saša Milićević.

On kaže kako u svojoj dosadašnjoj praksi od početka pandemije nije imao slučajeve dece kojima se dijagnoza koronavirusa zakomplikovala zbog dijabetesa.

"Takvi pacijenti su obično pod dobrom kontrolom jer se leče kod dečijeg endokrinologa i oni se vrlo temeljno kontrolišu i kod njih najčešće nema komplikacija", rekao je lekar.

Bojana Marković predstavnica Udruženja dijabetičara "Plavi Krug" kaže kako se ukoliko poštuju sve terapije, koronavirus kod dijabetičara ponašao kao i kod svih drugh pacijenata.

"Virus se ponaša kao i kod osoba koje nemaju dijabetes i pokazalo se da je odgovor tela jako važan, koliko nam je jak imunitet. Važno je da vidimo koji je tačno uzrok zašto se kod preminulog dečaka situacija zakomplikovala", objašnjava ona.

Takođe, gojaznost je još jedna od dijagnoza koje otežavaju situaciju pacijenata obolelih od koronavirusa.

"Gojaznost je klasifikovana kao bolest. Gojazni ljudi se i teže leče, a jedna od komplikacija može da bude i dijabetes. Javlja se i gojaznost nakon preležanog kovida kod pacijenata", priča pedijatar Saša Milićević.

Pedijatar ističe i kako deca više nisu pacijenti u boljoj poziciji kada govorimo o kovidu.

"Deca više nisu pošteđena od kovida. Izjednačavaju se i simptomi i učestalost i prognoza sa situacijom kod odraslih", zaključuje on.

(Espreso / TV Prva)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.