RAJ ZA KONJE U SRCU SUBOTICE! Ergela Kelebija je mesto gde zastaje dah od plemenitih životinja (FOTO)
Ergela Kelebija, Foto: Marko Nikolić

Oporavak turizma u Subotici

RAJ ZA KONJE U SRCU SUBOTICE! Ergela Kelebija je mesto gde zastaje dah od plemenitih životinja (FOTO)

Za iskusne jahače koji mogu da se snađu na konju u raznim situacijama, organizujemo terenska jahanja i to nije sve

Objavljeno:

Sever je hladan, nema tamo mnogo emocija. Koliko puta ste to čuli za stanovnike krajnjeg severa naše zemlje? Da biste razbili predrasude i usporili sa donošenjem zaključaka, potrebno je da sednete u vozilo i krenete putem pravo do Subotice, do grada koji se nalazi na samom vrhu geografske karte Srbije, gde od hladnoće, nema ni "h", a njegovu dušu možete da vidite i osetite gotovo na svakom ćošku.

Ergela Kelebija
Ergela Kelebijafoto: Marko Nikolić

Tako je ekipa Espresa posetila ergelu "Kelebija", najveću ergelu konja Lipicanske rase u regionu. Mesto gde energija preko 60 konja, ne može da vas ne obuzme i ostavi ravnodušnim i nezaobilazna destinacija turistima širom regiona, a evo šta sve možete da doživite u raju za ljubitelje konja i prave prirode.

Ergela Kelebija, Subotica
foto: Marko Nikolić

S obzirom da se ergela Kelebija nalazi na 1 km od graničnog prelaza Kelebija- Tompa, mogu se organizovati i višednevne ture jahanja. Jahanje na mirnim, gotovo usamljenim stazama kroz livade, beskrajnim nizijskim putevima kroz ravnice, i guste šume priuštiće posebno zadovoljstvo svakom jahaču.

Ergela Kelebija, Subotica
foto: Marko Nikolić

Za iskusne jahače koji mogu da se snađu na konju u raznim situacijama, organizujemo terenska jahanja, što podrazumeva izlazak sa teritorije ergele u obližnju šumu.

Za one manje iskuste na ergeli se vrhunski instruktori drže časove jahanja gde možete da naučite mnogo o konjima i jahanju kao sportu.

S druge strane ako vam jahanje nije toliko privlačno, možete da prošetate po ergeli, posetite muzej kočija ili se provozate njima kroz savršeno uređenu prirodu.

Ergela Kelebija, Subotica
foto: Marko Nikolić

Najinteresantnija ponuda za najmlađe je definitivno jahanje na poni konjićima i mini ZOO vrt. Na ergeli su 4 poni konja koji su omiljena kod dece.

Ovaj impresivan kompleks prostire se na 25 hektara uređenog prostora. Tu je nekoliko objekata u panonskom stilu, među prelepim cvetnim lejama, negovanim zelenilom i dugim drvoredima. Moderno opremljene štale, boksovi, korali, takmičarski teren i prostrani pašnjaci čine pravi raj, kako za posetioce, tako i za stanovnike ergele – konje.

Ergela Kelebija, Subotica
foto: Marko Nikolić

Anita Takač zadužena za posetioce "Kelebije", za portal Espreso otkrila nam je po čemu se ova vojvođanska ergela razlikuje od drugih.

"Po broju grla lipicanera smo najveći u Srbiji, ima drugih i većih ergela, ali mi imamo najveće grlo ove vrste. Prepoznatljivi smo zbog svog raznovrsnog programa programom i hrane. Takođe posetioci ergele mogu i da prenođe i obližnjoj vili "Major", tako da je jedan vikend odbor kompletiran", rekla nam je Takač.

Ona nam je ispričala i neke od zanimljivosti koje se tiču samih konja. Kobila bebu nosi 11 meseci u stomaku. Kada se rode sva ždreban je tamno sive ili crne boje, a kada porastu gotovo sva pobele, retko koje ostane crno. Najstarije grlo kod njih u štali ima 20 godina, kobile i pastuvi se kupaju u odvojenim kupatilima, a na pašnjaku kada vidite više od jednog konja zanajte da su to kobile, kako nam je ona otkrila pastuvi znaju da budu nezgodni kad se nađu u krdu.

Muzej kočija
Muzej kočijafoto: Marko Nikolić

Takođe, uverili smo se da konji imaju vrlo izražene karaktere, tako je jedan poželeo da mu damo jabuku i bio je vrlo umiljat, nije se bunio kada je video da mu nismo doneli ništa, dok nam je drugi stavio do znanje da se u goste ne dolazi praznih ruku i odgurnuo nas, imao je i pravo!

"Njihovi karakteri najviše su izraženi kada radimo šou program, kada treba izvesti 10, 12 konja, Uopšte nije sve jedno ko će pore koga da stabne, iza iLI pored, naprave rusvaj, ako se jedan pobuni. Kada idu na terene tačno se zna ko ide iza, ko pored koga", ispričala nam je vodič.

1 / 13 Foto: Marko Nikolić

„Tekst je objavljen u sklopu projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžetaGrada, a na osnovu Rešenja o raspodeli sredstava budžeta Grada Subotice za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2021. godini, donetog od strane Gradonačelnika Grada Subotice. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.“

02:50

RAJ ZA KONJE U SRCU SUBOTICE! Ergela Kelebija je mesto koje se u Vojvodini ne zaobilazi

(Espreso/Jelena M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.