OTKRILI SMO TAJNE VINOVE LOZE U SUBOTICI! Čuvardići su nam objasnili kako se pravi VINO, bez LJUBAVI vam džaba SVE
Miljan Poljaković u svom vinogradu, Foto: Marko Nikolić

Oporavak turizma u Subotici

OTKRILI SMO TAJNE VINOVE LOZE U SUBOTICI! Čuvardići su nam objasnili kako se pravi VINO, bez LJUBAVI vam džaba SVE

- Da biste posetili salaš u Subotici potrebno je da se najavite sa svojim prijateljima, rekao je Miljan Poljaković

Objavljeno: 13:05h

Ako ste gledali seriju "Strasti Toskane" ili našu domaću "Tajna vinove loze", sigurno ste poželeli da i sami zasadite jedan vinograd kroz koji ćete moći da koračate, uz naravno degustaciju sopstvenog vina, koje ne bi moglo da se poredi ni sa jednim u rinfuzu prodavnica.

Podrum vina Čuvardić
Podrum vina Čuvardićfoto: Marko Nikolić

Upravo taj, za mnoge od nas serijski san, živi Miljan Poljaković zet porodice Čuvardić koji je nastavio dugu tradiciju svoga tasta, proizvodeći vino vrhunskog kvaliteta na jednom od mnogobrojnih salaša koji krase Suboticu.

Miljan Poljaković u vinogradu
Miljan Poljaković u vinogradufoto: Marko Nikolić

Ekipa Espresa imala je čast da poseti salaš, zaviri u podrum izgrađen 1928. godine, popije rajsko vino, prošeta kroz vinograd i sazna kako žive vinari u Subotici, gradu gde se čini da gde god da zasadite stabljiku, grožđa, ona rodi.

"Mi smo jedna mala porodična vinarija i salaš, generalno, cela naša priča je krenula iz hobija i ima neku istoriju. Moja supruga je četvrta generacija koja se bavi ovim. Prve dva generacije su se bavile više kao hobijem, a onda je došao moj tast on je preuzeo vinograd i salaš i počeo je da se bavi u komercijane svrhe. Onda sam ja došao ovde i nekako sam se sa suprugom odlučio da nastavimo ovu priču. Trenutno mi proizvodimo vino, najviše od autohtonih sorti kao što su kevedinka, kadarka. Imamo jednu sortu buvije, to je jedna tipična sorta za našu kuću i pravimo neke ove modernog sveta, kao što su šardone, merlo i druga, imamo jednu ozbiljnu lepezu vina", ispričao je za portal Espreso, Miljan Poljaković.

Subotica, Čuvardić, Vinski salaš
foto: Marko Nikolić

Vino je specifičan proizvod, živo biće i nikada ne prestaje nega o vinu. Da bi se bavio vinom potrebna je na prvom mestu ljubav, pa sve ostalo. Vino je jedna neispričana priča i tu nema kraja učenju. Da biste posetili salaš u Subotici potrebno je da se najavite sa svojim prijateljima. Uz degustaciju vina moći ćete da probate i hranu iz vojvođanske kuhinje kroz koju su prožeti specijaliteti minimum pet naroda, dodao je.

Subotica, Čuvardić, Vinski salaš
foto: Marko Nikolić

"Što se tiče konkretno salaša, on funkcioniše kao odvojena jedinica od vinarije, kao seosko turističko domaćinstvo imamo, gde imamo prostoriju za degustaciju vina uz koju možete da probate i hranu sa ovog multikulturalno područja", ispričao nam je Poljaković.

Subotica, Čuvardić, Vinski salaš
foto: Marko Nikolić

Poljaković nam je objasnio i kako se pravi vino na njegovom salašu.

"Prvo ide berba grožđa, zatim se odvajaju petiljke od zrna i grožđe ide u presu na ceđenje, onda ide fermentacija i od šire nastaje crno, belo ili roze vino", ispričao nam je Poljaković, a na naše pitanje da li se u vino dodaje voda vinar nas je pogledao u čudu i naglasio da se to nikako ne radi.

00:29

OTKRILI SMO TAJNE VINOVE LOZE U SUBOTICI! Čuvardići su nam objasnili kako se pravi VINO, bez LJUBAVI vam džaba SVE

Osim same prouzvodnje otkrio nam je i kako nastaje roze, vino koje je sve više postalo popularno među narodom.

Ono nastaje od crnog grožđa, s tim što kada u jednom trenutku prilikom ceđenja dostigne određenu boju ne previše tamnu i ne previše svetlu onda se staje.

00:32

OTKRILI SMO TAJNE VINOVE LOZE U SUBOTICI! Čuvardići su nam objasnili kako se pravi VINO, bez LJUBAVI vam džaba SVE

Inače, svaki sok koji se cedi iz grožđa je svetle boje, crno vino nastaje tako što mu ljuska bobice daje pigment i ono se provlači kroz presu sa sve njom, dok se za belo vino kožica sa grozda skida.

Ono što je najvažnije kod proizvodnje vina jeste ljubav. Džabe vam novci, džabe vam poljana, podrum ako vinograd ne poznajete u dušu.

„Tekst je objavljen u sklopu projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Grada, a na osnovu Rešenja o raspodeli sredstava budžeta Grada Subotice za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2021. godini, donetog od strane Gradonačelnika Grada Subotice. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.“

1 / 8 Foto: Marko Nikolić

(Espreso/Jelena Mladenović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.