ALKOHOLIZAM JEDAN OD NAJVEĆIH PROBLEMA MLADIH! Lekari otkrivaju koje su zamke u koje adolescenti upadaju
Lekar, Foto: Printscreen/RTS1

OCENA LEKARA

ALKOHOLIZAM JEDAN OD NAJVEĆIH PROBLEMA MLADIH! Lekari otkrivaju koje su zamke u koje adolescenti upadaju

I zablude i neproverene informacije olakšavaju put u alkoholizam

Objavljeno:

Alkoholizam kod mladih je rasprostranjen, a kod nas svaki deseti pacijent ima manje od 30 godina.

Mladi sve ranije počinju da piju alkoholna pića, a pandemija je samo pogoršala taj porok, pokazuju svetska istraživanja. Prema podacima Evropske komisije svaki peti stanovnik Evropske unije između 15. i 24. godine redovno pije alkohol. Slično je i kod nas - svaki deseti lečeni alkoholičar ima manje od 30 godina. Počinju eksperimentisanjem, najčešće u društvu, povremeno pijanstvo postaje redovno, na kraju i zavisnost.

"Potičem iz sportske porodice, otac i majka su mi bili sportisti, ja sam se takođe bavio sportom. Posle moje sportske karijere imao sam previše slobodnog vremena. Drugari, prijatelji, izlasci kako već to ide i poslednjih nekoliko godina sam se onako baš odao alkoholu", iskustvo je jednog pacijenta.

Obično se prvi znaci zavisnosti javljaju oko 21. godine, a na lečenje dolaze između 25. i 27. U Beogradu, od ukupnog broja lečenih alkoholičara, skoro polovinu čine mladi. Presudni trenutak da potraže pomoć sličan je kod većine.

"Kada sam video da moj ni jedan dan ne počinje bez konzumiranja alkohola. Kako ustanem ujutru popijem neki alkohol, pa tek kreće moj dan. Kada sam video da je to izmaklo kontroli i moja svesnost mi je ukazala da sam ja zaista u problemu", objasnio je svoje iskustvo sa alkoholizmom drugi pacijent.

"Važan je stav samog pojedinca o konzumiranju alkohola. Ako on ima pozitivan stav prema tome onda je veća šanse da će konzumirati alkohol. Ukoliko je osoba sklona impulsivnom ponašanju, ako ima često promene raspoloženja, dosade, usamljenosti to su faktori rizika da će konzumirati. Vrlo često su emocije prenaglašene u odnosu na problem koji se dešava i to sve može biti uzrok pribegavanju alkohola", kaže psihijatar u Specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti Nataša Dostanić.

I zablude i neproverene informacije olakšavaju put u alkoholizam.

"Mladi vrlo često pribegavaju radije internetu i informacijama sa interneta nego razgovoru sa odraslim osobama. Razgovor sa starijom osobom u koju mlada osoba ima poverenja. To ne mora čak ni da bude roditelj, može da bude neka osoba iz okruženja. Dobar odnos na relaciji roditelj dete, jedan odnos poverenja, podržavanja emocijalnog podržavanja. Svakako će da pomogne da se usvoje zdrave životne navike", objašnjava doktoraka Dostanić.

Kad je zavisnost već stvorena najbolje je potražiti pomoć stručnjaka.

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.