KADA RODITELJI TREBA DA TESTIRAJU DECU, DA TEST NE BI BIO LAŽAN? Dr Aneta skrenula pažnju i na najčešće simptome
Doktorka Aneta Jovanović, Foto: Printscreen TV Prva

VAŽNO

KADA RODITELJI TREBA DA TESTIRAJU DECU, DA TEST NE BI BIO LAŽAN? Dr Aneta skrenula pažnju i na najčešće simptome

Dr Jovanović kaže da se uglavnom rade brzi antigenski testovi

Objavljeno:

Doktorka Aneta Jovanović, načelnica pedijatrijske službe Doma zdravlja "Palilula" kaže da je veliki broj bolesne školske i predškolske dece, ali i dece iz vrtića - koja se uglavnom zaražavaju u porodici.

Doktorka Aneta Jovanović, izjavila je za TV Prva da je sve više zaražene dece, dodaje i da su uglavnom predškolska deca i iz vrtića primila kovid infekciju od roditelja, a školska deca iz školskih ustanova.

Najčešći simptomi su zapušenost i curenje nosa, glavobolja, temperatura, kašalj, malaksalost, bolovi u zglobovima i mišićima. Sva deca sa ovim tegobama se prvo testiraju se u Domu zdravlja "Palilula", na pet punktova.

Dr Jovanović kaže da se uglavnom rade brzi antigenski testovi, i savetuje roditeljima da decu treba dovesti na testiranje drugog ili trećeg dana od pojavljivanja simptoma, da ne bi bili lažni testovi.

Tako treba postupiti čak i ukoliko dete ima temperaturu.

"U slučaju temperature više od 38.5 detetu možete dati brufen ili paracetamol, mirovanje, i da dođu drugi ili treći dan od pojave simptoma bolesti", kaže dr Milanović.

Dodaje da delta soj daje lakšu kliničku sliku kod dece, ali u slučaju teže kliničke slike dete treba odmah odvesti na kontrolni pregled.

"Savetujemo roditeljima da prate opšte stanje deteta. U slučaju slabosti, malaksalosti, temeprature koju ne mogu da obore, intenzivnog kašlja, gubitka apetita dete treba odmah odvesti na kontolni pregled".

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/TV Prva)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.