REZERVISANO 50.000 NOVIH LEKOVA PROTIV KORONA VIRUSA: Direktorka RFZO otkrila kad stižu u Srbiju
Sanja Radojević Škodrić, Foto: Printscreen

VAŽNO

REZERVISANO 50.000 NOVIH LEKOVA PROTIV KORONA VIRUSA: Direktorka RFZO otkrila kad stižu u Srbiju

Naglasila je i da vakcina i lek nisu isto, jer "vakcina sprečava, a lek leči"

Objavljeno:

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić izjavila je danas da će lek protiv korona virusa "molnupiravir", kompanije "MSD", u Srbiju stići u januaru i dodala da je rezervisano 50.000 lekova.Kako je za televiziju Prva rekla direktorka RFZO, Srbija je prva u Evropi koja je potpisala ugovor za nabavku tog leka i dodala da se očekuje da će ga u decembru registrovati američka agencija za lekove, nakon čega se očekuje odobrenje i u Evropi i Srbiji.

"Lek je u obliku tablete i primenjivaće se za sve pacijente koji su pozitivni (na korona virus), u prvih pet dana pozitivnosti i zaista smanjuje, rezultati kliničkih studija su pokazali, najmanje za 50 odsto hospitalizaciju. Sve kliničke studije su završene za ovaj lek, što je neophodno pre registracije i odlični su rezultati", kazala je Radojević Škodrić.

Ona je podsetila i da "molnupiravir" nije prvi lek koji je Srbija nabavila i dodala da je od početka pandemije imala "sve ključne lekove protiv kovida".

Naglasila je i da vakcina i lek nisu isto, jer "vakcina sprečava, a lek leči".

Direktorka RFZO je dodala da je ona za uvođenje kovid propusnica "zbog ljudi koji su se vakcinisali i koji su uradili sve što je do njih".

"Ne znam šta još da uradimo da bi se vakcinisali ljudi, a osim toga, i kada se razbole, da se na vreme jave u kovid ambulantu, gde je, zaboga, gužva, pa ne mogu ni to da čekaju, da bi na vreme dobili lek", rekla je Radojević Škodrić.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.