PITALI SMO POZNATOG SRPSKOG METEROLOGA DA LI TORNADO MOŽE DA POGODI SRBIJU! Njegov odgovor će vas ZAPREPASTITI!
Tornado u Srbiji, ilustracija, Foto: Profimedia

ko bi rekao?

PITALI SMO POZNATOG SRPSKOG METEROLOGA DA LI TORNADO MOŽE DA POGODI SRBIJU! Njegov odgovor će vas ZAPREPASTITI!

- Tornada je uvek bilo u Srbiji ali su oni bili pretežno mali, rekao je Đorđe Đurić za Espreso

Objavljeno: 20:23h
Ana Klikovac

Iako se slučajevi tornada mogu videti na celom svetu, oni su najučestaliji u SAD-u, u Avliji tornada koja obuhvata Teksas, Luisijanu, Arkansas, Oklahomu, Kansas, Južnu Dakotu, Ajovu i Nebrasku, čemu je razlog vlažan, topao vazduh koji dolazi sa Meksičkog zaliva i često se spaja sa hladnim, suvim vazduhom iz Kanade, što izaziva formaciju tornada.

Vođeni tom činjenicom pitali smo meterologa Đorđa Đurića da li je u Srbiji moguć tornado?

Meterolog Đorđe Đurić je istakao da je tornada uvek bilo u Srbiji, ali da su oni bili mali i dodao da oni uglavnom nastaju tokom toplih perioda.

- Tornada je uvek bilo u Srbiji ali su oni bili pretežno mali. Veći i agresivniji slučajevi tornada zapaženi su u Americi i istočnoj Evropi. U Evropi je zabeleženo oko 1.000 slučajeva tornada, objasnio je Đurić za Espreso.

Takođe, slučajevi tornada su uobičajeniji tokom toplih, letnjih perioda, dajući nam još jedan razlog da ne brinemo. Naša klima, okruženje i period u kome se trenutno nalazimo štite nas od opasnih neprilika.

Oluja
foto: Print Screen Youtube

Poslednji zabeleženi slučaj tornada u Evropi dogodio se 19. septembra ove godine na severu Italije. Nekoliko oluja je proizvelo jedanaest tornada u italijanskim regijama Lombardi i Emilija Romana.

Oni su pogodili gradove Ronkaro, Markano, Korte Palasio, Setimo Milanese, Soresina, Ponteviko, Karpendolo i Kapri, i prouzrokovali ogromne štete obrušivši građevine, krovove, i stabla, dok ljudi nisu pretrpeli povrede.

Tornado
foto: Printscreen/Youtube

Reč "tornado" je proistekla od španske reči "tornada" , koja znači "oluja s grmljavinom” i koristi se za imenovanje brzo-rotirajuće oluje u obliku levka koji je u kontaktu sa površinom Zemlje i kumulonimbuskim oblakom.

Tornado obično prouzrokuje oluja, ali to nije uvek nužno za njegovu pojavu.

Smicanje vetra je jedno od najkritičnijih komponenti za formiranje tornada. Smicanje vetra je promena smera i brzine vetra pod uticajem promene visine.

Nevreme, Oluja, Munja, Grom
foto: EPA / GEORGI LICOVSKI

Time se stvara efekat horizontalnog uvijanja u krugu ćelije oluje. Rotirajući vazduh gornjeg strujanja se sastaje sa rotirajućim vazdzhom donjeg strujanja, stvarajući svima prepoznatljiv oblak u obliku levka. Ova kombinacija vetrova se obično dešava kada se vlažan, topao vazduh spoji sa hladnim, suvim vazduhom. Te vazdušne mase se potom spajaju i stvaraju nestabilnost u atmosferi, koja dopušta vetru da promeni smer, kreće se brže, uzdiže se više i otpočne rotaciju.

Bonus video:

02:06

CEO DAN NIJE HTEO DA IZAĐE: Kurti se nakon fijaska na izborima ZAKLJUČAO U KANCELARIJU

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.