TAKMIČE SE DO POBEDE: Osuđenici iz Srbije učestvuju na prvom Svetskom prvenstvu u šahu (FOTO)
Interekontinentalno prvenstvo u šahu, Foto: Ministarstvo pravde

saopštenje

TAKMIČE SE DO POBEDE: Osuđenici iz Srbije učestvuju na prvom Svetskom prvenstvu u šahu (FOTO)

Reč je o takmičenju u kome šest osuđenih lica igraju onlajn partije sa suprotnim timovima, koristeći računare u ovom zavodu

Objavljeno:

Osuđena lica iz Kazneno-popravnog zavoda u Beogradu (Padinskoj skeli) učestvuju danas na prvom Interekontinentalnom prvenstvu u šahu organizovanom za lica lišena slobode iz 31 zemlje.

Reč je o takmičenju u kome šest osuđenih lica igraju onlajn partije sa suprotnim timovima, koristeći računare u ovom zavodu.

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević izrazio je zadovoljstvo što osuđena lica imaju mogućnost da učestvuju na prvom takmičenju ove vrste.

Šah
foto: Ministarstvo pravde

„Bićemo deo svih projekata koji pomeraju granice slobode, a neke kulturne aktivnosti u našem sistemu su jedinstvene u odnosu na druge zatvorske sisteme, poput likovnih kolonija na kojima osuđena lica uče tehnike slikanja od akademskih slikara“, istakao je Carević.

Prvenstvo je pokrenuo bivši svetski prvak u šahu Anatolij Karpov u saradnji sa Svetskom šahovskom federacijom (FIDE) i kancelarijom šerifa okruga Kuk američke držav Ilinois.

Šah
foto: Ministarstvo pravde

Takmičenje je deo velikog projekta FIDE „Šah za slobodu“ koji ima za cilj popularizaciju šaha među osuđenim licima u celom svetu.

U KPZ Beograd (Padinska skela) se već duže vreme organizuju šahovska sekcija i turniri u šahu, a učešće na prvom takmičenju ove vrste biće podsticaj i za osuđena lica u drugim zavodima da se uključe u svet šaha.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.