DR TIODOROVIĆ O SIMPTOMIMA PTIČIJEG GRIPA: Objasnio i da li ima razloga za STRAH zbog zaraženih labudova
Branislav Tiodorović, Foto: Printscreen

vidite to

DR TIODOROVIĆ O SIMPTOMIMA PTIČIJEG GRIPA: Objasnio i da li ima razloga za STRAH zbog zaraženih labudova

Ovaj grip predstavlja akutno virusno oboljenje respiratornog trakta praćeno povećanom temperaturom, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, bolovima u grlu i kašljem i poznato je i u našem narodu od davnina

Objavljeno:

Pre samo nekoliko dana vest o mrtvim labudovima na Borčanskom kanalu uznemirila je meštane, ali i širu javnost.

Najpre su ljudi upozoreni da ne prilaze mrtvim pticama kojih je bilo na desetine, da bi nešto kasnije utvrdili i uzrok pogibije ovolikog broja labudova.

Veterina Beograd ustanovila je da u pitanju pričiji grip, ali da, kako navode, nije opasan za ljude.

Ovaj grip predstavlja akutno virusno oboljenje respiratornog trakta praćeno povećanom temperaturom, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, bolovima u grlu i kašljem i poznato je i u našem narodu od davnina. Kašalj je vrlo često težak, može trajati duže, ali po pravilu svi znaci bolesti, pa i ozdravljenje, nastupaju za 3 do 7 dana.

Oboljenje daje kliničku sliku prehlade, bronhitisa, virusne pneumonije ili nekog drugog nediferenciranog akutnog respiratornog oboljenja. Ponekad se mogu pojaviti simptomi od strane gastrointestinalnog trakta kao što su mučnina, proliv i povraćanje što je češće kod dece. Bolest se sa većom sigurnošću otkriva kod epidemijskog javljanja, a mnogo teže kod sporadičnih pojava.

U toku velikih epidemija dolazi do povećanog letaliteta, zbog nastanka mnogih komplikacija posebno kod starih ljudi, hroničnih plućnih i srčanih bolesnika, dijabetičara, bubrežnih bolesnika i osoba sa smanjenim imunitetom.

- Postoje tri tipa virusa gripa: A, B i C. Tip A obuhvata tri podtipa koji su povezani sa epidemijskim i pandemijskim pojavljivanjem ovog oboljenja. Tip B je važan za epidemijsko i regionalno širenje, a tip C je povezan sa sporadičnim oboljevanjem i malim lokalizovanim epidemijama. Čestim mutacijama gena, koji kodiraju stvaranje površinskih glikoproteina virusa gripa A i B, uzrokuje se stvaranje varijanti koje se nazivaju prema geografskom mestu njihove izolacije, godini i broju kulture izolacije. Do nastanka potuno novih tipova dolazi samo kod A tipa i to u nepravilnim vremenski razmacima što dovodi do pandemije. Relativno male antigenske izmene, koje se nazivaju antigenski drift, karakteristika su i tipa A i B. Ovo je rezultat nepredvidive rekombinacije humanih, svinjskih ili ptičijih (najčešće pačijih) antigena. Ovo rezultira relativno čestim epidemijama, a kao odgovor medicine, i periodičnim reformulacijama vakcine protiv ovog oboljenja. Zbog ovoga se svake godine od strane Svetske zdravstvene organizacije preporučuje sastav trovalentne vakcine - rekao je prof.dr Branislav Tiodorović, član Ekspertske grupe za zarazne bolesti Vlade Republike Srbije.

- Inkubacija i simptomi su slični kao kod humanog tipa gripa. Zaraznost bolesnika odrasle dobi kod gripa je 3 do 5 dana, a kod ptičjeg gripa 7 dana dok je kod dece u prvom slučaju 7 dana, a u drugom 21 dan. Stopa umiranja (letalitet) kod gripa je ispod 0,05%, ukoliko nije u pitanju velika i teška pandemija novim tipom virusa, a kod ptičjeg gripa 30 do 70%. Kod ptičjeg gripa obavezna je zaštitna oprema kod osoblja koje radi na suzbijanju epidemije i preporučuje se izolacija obolelih, što nije obavezno niti preporučljivo kod običnog gripa. Dezinfekcija nema značaja kod običnog gripa, a obavezna je kod ptičjeg oblika. Kod gripa je vakcinacija uspešno sredstvo prevencije dok još uvek nije proizvedena vakcina protiv ptičjeg gripa za humanu populaciju iako se na tome intezivno radi. Kod gripa se može koristiti antivirusna terapija (amantadin i rimantadin), dok ovi lekovi nemaju dejstva kod ptičjeg gripa. Od nedavno, u preventivne ili terapeutske svrhe za ptičji grip je na raspolaganju preparat firme 'Roche', 'Tamiflu' (oseltamavir) - navodi prof.dr Tiodorović za stetoskop.

(Espreso / Najžena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.