OTKRIVEN SLUČAJ PTIČJEG GRIPA KOD PODGRAĐA: Ministarstvo momentalno podsetilo na važnu stvar
Labud, Foto: Printscreen

ptičiji grip

OTKRIVEN SLUČAJ PTIČJEG GRIPA KOD PODGRAĐA: Ministarstvo momentalno podsetilo na važnu stvar

Ptičiji grip je virusna bolest ptica

Objavljeno: 18:18h

Ptičiji grip pojavljuje se uglavnom kod ptica, ali u određenim okolnostima se može zaraziti i čovek.

Iz Ministarstva poljoprivrede Hrvatske danas su saopštili da je potvrđen slučaj ptičijeg gripa u uginulom labudu koji je pronađen na području reke Bosut, kod Podgrađa, u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Kako se navodi u saopštenju tog ministarstva, u toku je utvrđivanje patogenosti virusa, javljaju hrvatski mediji.

Ptičiji grip je virusna bolest ptica. Zaraza ptičijim gripom uzrokuje dva glavna oblika te bolesti, koji se razlikuju po svojoj virulenciji. Niskopatogeni oblik načelno izaziva samo blage simptome, a visokopatogeni oblik kod većine vrsta peradi uzrokuje visoku stopu uginuća.

Kako hrvatski medije prenose ptičiji grip pojavljuje se uglavnom kod ptica, ali u određenim okolnostima se može zaraziti i čovek, iako je rizik uglavnom vrlo mali, kaže se u saopštenju.

Od ptičijeg gripa javljaju se iznenadna uginuća bez kliničkih znakova bolesti, potištenost, nakostrešenost perja, kašalj, šmrcanje, disanje na otvoreni kljun, cijanoza kreste, sitna tačkasta krvarenja po sluznicama te potkožna krvarenja uočljiva u perjem nepokrivenim područjima nogu, loš kvalitet ljuske jajeta, živčane smetnje (grčevi, kretanje u krug, paraliza, otežano kretanje).

Iz Ministarstva podsećaju da su u Hrvatskoj na snazi preventivne mere za sprečavanje pojave i rano otkrivanje ptičijeg gripa. Mere se odnose na obavezno sprovođenje biosigurnosnih mera u uzgojima živine te na obaveznu prijavu svake promene zdravstvenog stanja kao i uginuća živine i ptica, čiji je cilj onemogućiti kontakt domaće živine i ptica u zatočeništvu sa divljim pticama, koje su najčešće rezervoari virusa.

Bonus video:

(Espreso / Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.