UGINULI LABUDOVI KOD BORČE IMALI SU PTIČIJI GRIP: Dr Veljović otkrio IMA LI OPASNOSTI PO LJUDE
Labudovi, Foto: Printscreen/Youtube

ptičiji grip

UGINULI LABUDOVI KOD BORČE IMALI SU PTIČIJI GRIP: Dr Veljović otkrio IMA LI OPASNOSTI PO LJUDE

Nadležni su izašli na teren i uzeli uzorke.

Objavljeno: 19:47h

Zvanično je potvrđeno da su mrtvi labudovi pronađeni u blizini Borče oboleli od ptičjeg gripa. Nije prvi put da se dijagnostikuje ptičji grip. Virusolog u Naučnom institutu za veterinu dr Ljubiša Veljović rekao je za RTS da opasnosti po ljude nema.

Pozitivni i negativni. Testovi se ovih dana rade i na uginulim labudovima, pronađenim u kanalima na levoj obali Dunava.

- Po prijavi građana izašli smo na Jojkićev Dunavac, našli smo jednog mrtvog labuda, odmah posle toga bio je mrtav labud na kanalu Vizelj u Borči, posle dva-tri dana u kanalu Kišvara dva mrtva labuda i u četvrtak su nam javili da je desetine mrtvih labuda na području Beljarice - kaže Zoran Janković iz Udruženja "Eko Pančevački rit".

Nadležni su izašli na teren i uzeli uzorke.

Kod Starog šlepa su bila tri uzorka, sva tri su bila pozitivna na ptičji grip. U Staroj Borči su oba uzorka bila pozitivna i treći je bio u Kovilovu. Od tri uzorka u Beljarici dva su pozitivna i jedan negativan. Uprava za veterinu je proglasila zaraženu zonu u sva tri slučaja, kaže Budimir Grubić, direktor JKP Veterina Beograd.

I članovi udruženja "Eko Pančevački rit" pretražuju teren.

- Mi kao udruženje građana pratimo situaciju i dalje, dobili smo informaciju da ima uginulih labudova na Ilićevom Dunavcu i kod Bele stene. Imamo iskustva sa ovim ptičjim gripom – 2017. godine imali smo zaraženo područje kanal Vizelj u Borči gde smo dnevno vadili po pet labudova nekih 15 dana - rekao je Janković.

Za sada je ptičji grip potvrđen samo kod labudova.

- Postoje prijemčive i neprijemčive vrste ptica, trenutno na osnovu ovog preliminarnog testa koji je urađen vidimo da se radi o labudovima, za ostale ptice trenutno nemamo nikakve rezultate i ne znamo da li će se morati sprovoditi neke posebne mere - kaže Grubić.

Na osnovu dodatnih analiza sprovešće se i odgovarajuće mere propisane zakonom.

Veljović: Nema opasnosti za ljude

Nije prvi put da se dijagnostikuje ptičji grip. Odgovarajući na pitanje koliko je opasan po ljude, virusolog u Naučnom institutu za veterinu dr Ljubiša Veljović rekao je za RTS da to zavisi od soja.

- Radi se o soju H5N8, to je isti soj koji je otkriven u martu u Vojvodini, sada imamo tri slučaja u Beogradu, u širem području, dokazano je da je to soj koji nije opasan za ljude, isključivo je vezan za ptice - kaže Veljović.

- H5N1 je napravio haos u celom svetu, ali nemamo sad taj soj, dijagnostikovano je da se radi o H5N8 - objasnio je Veljović, naglasivši da nema mesta panici.

Poznato je da virus kovida 19 napada i životinje. Labudovi nisu testirani na kovid.

- Kada je u pitanju kovid, tu postoje prijemčive vrste životinja – krznašice: kod pasa, mačaka na farmama lasica koje su devastirane zbog kovida. Kovid ne ide na ptice, kod labudova nema potrebe raditi test - kaže on.

Postoje vrste životinja koje mogu oboleti od kovida ali predstavljaju slepu ulicu pa ne možete dobiti od njih, poslednja karika u lancu infekcija i ne mogu dalje prenositi infekciju a imate bolesti koje možete dobiti od životinja, objašnjava Veljović.

Mrtve ptice – ne dirati

Uginuli labudovi su pronađeni u blizini naseljenih mesta. Uprava za veterinu je proglasila ugroženo područje i donela je rešenje u kome postoje mere za poljoprivredu i veterinarstvo – šta je zabranjeno a šta dozvoljeno: zabranjeni su sajmovi, okupljanja, trgovina živinskim mesom sa zaraženog područja.

Podvlači se da je reč o soju koji ne može preći na ljude, nisu potrebne specijalne mere. Ptičji grip je sličan koroni – nosimo maske kao zaštitu, a mrtve ptice ne treba dirati, treba ih prijaviti.

- Labudovi su najosetljiviji, od ptičjeg gripa najviše obolevaju divlje ptice, vodene, najviše obolevaju labudovi. Oni to najteže podonose i lako uginu. Uginulog labuda treba prijaviti što pre, a nadležni su Veterinskrska inspekcija u Beogradu, Naučni institut za veterinarstvo - zaključio je Veljović.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.