EKSPLOZIJE KOJE SU POGODILE ČAČANSKU FABRIKU "SLOBODA" OSTAVILE VELIKE POSLEDICE: Nakon 4 meseca ponovo RADI
Kompanija "Sloboda", Foto: RINA

obezbedili uslove

EKSPLOZIJE KOJE SU POGODILE ČAČANSKU FABRIKU "SLOBODA" OSTAVILE VELIKE POSLEDICE: Nakon 4 meseca ponovo RADI

Najveća oštećenja pretrpeli su objekti „Artiljerija” i „Zolja”

Objavljeno:

Posle dve eksplozije u proizvodnim pogonima najveće čačanske fabrike, juna ove godine, kompanija „Sloboda” obezbedila je uslove za bezbedan rad zaposlenih.

To je u intervjuu za fabrički list „Slobode”, štampan povodom 06. oktobra, kad je kolektiv navršio 73. godine od osnivanja istakao generalni direktor kompanije, inženjer Zoran Stefanović.

On je u tom tekstu dodao: „Nemili događaji koji su nas zadesili 4. i 19. juna ostavili su snažne posledice na radi funkcionisanje kompanije „Sloboda”. Vanredne okolnosti u kojima smo se našli zahtevale su i vanredne mere u organizaciji poslovanja . Najvažnije od svega je da u ovim akcidentima nije bilo ljudskih žrtava. Nakon što su nadležne službe procenile da je situacija u kompaniji bezbedna , radnici su vraćeni na posao. Deo radnika je vraćen na posao 8. jula. Sticanjem bezbednosnih uslova odmah se krenulo u sanaciju nastale štete. Na objektima koji su pretrpeli oštećenja krenulo se u zamenu stakala, zamenu i popravku stolarije, zamenu aluminijumskih prozora, osposobljavanje rolo segmentnih vrata, popravljanje ventilacionih vodova od klime , ugradnju leksana, sanaciju krova, popravku plafona i rigipsa na plafonu, zamenu stakala na krovu, postavljanje gromobranskih instalacija, malterisanje...

Najveća oštećenja pretrpeli su objekti „Artiljerija” i „Zolja”. Na objektu „Artiljerija” izvršena je popravka i zamena bočnih panela, popravljen krov, zamenjena stolarija, , završenn je sistem klimatizacije i ventilacije, urađena bočna fasada objekta i popravljena oštećenja na podu. U toku je završna faza radova na video nadzoru i sistemu za dojavu požara. Objekat je stavljen u funkciju i radnici su vraćeni na svoja radna mesta. Na objektu „Zolja” završen je epoksi poluprovodljivi pod. Nakon što su naknadno utvrđena znatna oštećenja betonske konstrukcije krova , pristupiolo se zameni rožnjača, kao i zameni rožnjača, kao i stabilizaciji nosača. Sanirana su sva navedena oštećenja i zamenjen kompletan krovni pokrivač.

U toku su završni molersko - farbarski radovi i radovi na zameni i popravci stolarije i bočnih površina. Objekat je stavljen u funkciju i radnici su vraćeni na svoja radna mesta. Normalizacija rada u kompaniji je konačno uspostavljena završetkom sanacije oštećenja na objektu „Zolja”. Odmah se pristupilo i čišćenju terena unutar kompanije i oko fabričkog kruga koje je otpočelo odmah nakon prvog akcidenta. Čišćenje terena u krugu kompanije od strane stručne ekipe TRZ Kragujevac, se odvija po planu. Unutar fabričkog kruga prohodne su saobraćajnice za prilaz svim objektima i magacinima, a izvan kruga pročišćene su saobraćajnice i deo površina. Početkom avgusta kompaniju „Sloboda” su posetili predstavnici Centra za razminiranje Republike Srbije sa ciljem izrade projekta „Humanitarno razminiranje terena” van kruga kompanije „Sloboda”. Centar je izradio projekta koji je overen od starne Sektrora za za vanredne situacije Republike Srbije.

Kompanija je izabrala „Milenijum tim”, Beograd kao najpovoljnijeg ponuđača za čišćenje terena van kruga kompanije. Shodno odredbama ugovora, radovi na čišćenju terena otpočeli su 17. septembra. Preduzete su dodatne aktivnosti i mere vezane za sprečavanje i zaštitu od požara i eksplozijau kompaniji. Postavili smo video nadzor-obezbeđenje na objektima gde je to bilo potrebno, a u narednom periodu obezbedićemo fizičko tehničko obezbeđenje kruga koje podrazumeva izradu ograde sa video nadzorom, protivpožarnim pojasom i sa termovizijskim kamerama. Takođe, kompanija je raspisala oglas za prijem osam službenika FTO - vatrogasaca. Menadzment kompanije obavio je razgovor sa svim kandidatima i doneta je odluuka o prijemu radnika”.

Stefanović je takođe naglasio „Danas, četiri meseca nakon akcidenta , možemo da kažemo da je kompanija uspešno uspela da prevaziđe sve teškoće u kojima se našla. Stvoreni su adekvatni i bezbedni uslovi za rad zaposlenih. Proces rada u proivodnom procesu u potpunosti uspostavljen i normalizovan. Uspeli smo da sačuvamo radna mesta i da zarade zaposlenima redovno isplaćujemo, bez kašnjenja i umanjenja. Ostvarenim prilivima obezbedili smo tekuću likvidnost za isplatu zarada i izmirenje obaveza prema dobavljačima i bankama. Cilj nam je da 2021. godinu završimo uz punu uposlenost kapaciteta i pozitivan poslovni rezultat kako je predviđeno planom poslovanja , a da u 2022. godini obezbedimo nove ugovore, povećamo proizvodnju, a time ostavrimo pozitivne ekonomske efekte poslovanja, koji će nam obezbediti veću dobit, mogućnost većeg stepena investicionih ulaganja, a time i bolji standard za sve zaposlene”.

Zaključno sa 31. avgustom 2021. godine ukupan broj zaposlenih je 1.634. Na određeno vreme angažovano je 202 zaposlenih ili 12%, a 1.432 zaposlenih, odnosno 88% na neodređeno vreme. Preko agencije angažovano je 439 radnika. Ukupan broj zaposlenih zaključno sa 31. avgustom ove godinepo svim osnovama iznosi 2.073, dok je u istom periodu 2020. godine iznosio 1.999.

U sedmomesečnom periodu tekuće godine zaposlenima je isplaćena prosečna neto zarada od 64.218,00 dinara po radniku. Prosek u sebi sadrži isplaćeni topli obrok, nakanadu za korišćenje godišnjeg odmora - regres, prekovremeni rad, povećanja minimalne neto zaradeu proseku za 5,4% od 01. janauara. 2021. godine.

(Espreso / RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.