NEIZOSTAVAN SRPSKI PROIZVOD DO KRAJA GODINA U PRODAVNICAMA EU? Očekuje se zeleno svetlo za IZVOZ
Ilustracija, Foto: Profimedia

POSLE 30 GODINA

NEIZOSTAVAN SRPSKI PROIZVOD DO KRAJA GODINA U PRODAVNICAMA EU? Očekuje se zeleno svetlo za IZVOZ

Sutra se očekuje od Evropske unije "zeleno svetlo" za izvoz svinjskog i pilećeg mesa na njihovo tržište

Objavljeno: 18:17h
  • 13

Svinjsko i pileće meso iz Srbije moglo bi do kraja godine da stigne i u evropske trgovine. Naime, naša zemlja očekuje sutra od Evropske unije "zeleno svetlo" za izvoz ovog mesa na njihovo tržište. I to posle 30 godina.

Ministar poljoprivrede sutra ima sastanak sa upravom Evropske komisije nadležne za politiku EU u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, gde se očekuje "podizanje rampe" za srpsku svinjetinu i piletinu, pišu Novosti.

Krajem 2019. godine ukinuta je obavezna vakcinacija protiv klasične kuge svinja, koja se radila više od tri decenije. To je, ujedno, bio i prvi korak ka proceduri za omogućavanje izvoza svinja na tržište EU. Osim izvoza, Srbiji će biti odobren i tranzit svinjskog mesa kroz EU, što će znatno pojednostaviti i pojeftiniti troškove izvoza i transporta mesa za Rusiju, tačnije Carinski savez.

Kako Novosti saznaju, izvesno je da će pileće meso i jaja moći u EU već ove godine, a svinjetina početkom 2022. Ipak, tržište svinjskog mesa poslednjih godina kaska. Naročito od kad se pojavila afrička kuga svinja. Tako, iako imamo sporazum sa Kinom za izvoz, to je obustavljeno, pa su se viškovi iz EU prelili i na našu zemlju. Samo za prethodnih godinu dana uvezli smo oko 16.000 tona svinjetine.

- Srbija je od izvoznika svinjskog mesa postala njegov uvoznik - ističe Branislav Gulan, agroanalitičar.

Kako kaže, u oborima je sve manje svinja, dok se to ne vidi u mesarama jer stiže zamrznuto iz uvoza, za koji je pre dve godine potrošeno 71, a prošle 58 miliona dolara. Pre tri decenije Srbija je bila izvoznik svinjskog mesa sa 762 miliona dolara godišnje.

Gulan upozorava da se stočarstvo nalazi u velikom problemu jer u BDP agrar Srbije učestvuje sa samo 31 odsto. Pojedini domaći stručnjaci smatraju da bi ova odluka EU otvorila vrata našem svinjskom mesu ka mnogim tržištima, pa bi i tov počeo polako da se oporavlja.

(Espreso/ Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media