KARDIOLOG OBJASNIO ŠTA ZNAČI KADA SRCE BOLI: 3 naizgled obična simptoma su znak da možda morate na HITNU operaciju
prof. dr Višeslav Hadži Tanović, Foto: Printscreen

SIMPTOMI ANGINE PEKTORIS

KARDIOLOG OBJASNIO ŠTA ZNAČI KADA SRCE BOLI: 3 naizgled obična simptoma su znak da možda morate na HITNU operaciju

Dr Višeslav Hadži Tanović otkrio je tri najčešća simptoma angine pektoris i zašto nekada osećamo kao da nas srce boli. Poslušajte savete kardiologa

Objavljeno:
  • 1

"Svakog jutra odvojite 10-15 minuta da vežbate pred otvorenim prozorom", rekao prof. dr Višeslav Hadži Tanović i za zdravo srce savetuje vežbe istezanja ili šetnju.

"Tako se stavlja kardiovaskularni sistem u funkciju", kaže doktor i navodi da je veliki problem u Srbiji što čitave porodice, čak i kada odu na izlet, negde u prirodu, umesto da šetaju i kreću se, oni se okupljaju oko stola kako bi jeli napolju, "na svežem vazduhu".

"Kada se najedeš, ti si preopteretio kardiovaskularni sistem. Zato, krećite se. Uživajte u prirodi, ona je najbolja preventiva i lek za sve bolesti", kaže doktor i apeluje na ljude da se više kreću kako bi sačuvali zdravlje srca.

A da li srce boli? Često nam se dešava da nas nešto zaboli u predelu grudi sa leve strane, pa kažemo da nas "boli srce", iako od davnina slušamo da ova mišić ne može da boli.

"U grudnom košu imate i pluća, imate čitav niz drugih organa koji mogu da zabole. Može biti upala mišića, može biri problem sa kičmom... Kako neko može da zna da ima problem sa srcem: to je bol u predelu grudne kosti u vidu stezanja, kada čovek ponekad i pobledi i ako bol traje duže od pet minuta, to najverovatnije znači da osoba ima anginu pektoris. Angina pektoris je suženje krvnih sudova srca koji smanjuju kapacitet protoka kiseonika, srčani mišić reaguje bolom i upozorava - uradite nešto, idite kod kardiologa. Dalje mi kardiolozi možemo da konstatujemo da li je neko srčani bolesnik ili ne, da li je taj bol problem mišića ili nečeg drugog ili je u pitanju srce."

Zašto se dešava da nas boli u grudima kada je hladno i da li je ovo stanje opasno, dr Višeslav kaže ova senzacija jeste povezana sa srčanim problemima.

"Sediš u sobi, na 25 stepeni. Izađeš na hladnoću na nula stepeni, onaj koji ima srčane probleme oseća bol u predelu grudi, on mora da stane, ne može dalje da ide. Isto je i za napor. Ideš uzbrdo, stegne te u grudima, ne možeš dalje da ideš... Obavezno je ići kod kardiologa da se vidi da li je angina pektoris i da li je pacijent kandidat za ugradnju stenta ili bajpasa", ističe dr Hadži Tanović.

Srbi proveli noć na Jarinju
00:13

Srbi proveli noć na Jarinju

(Espreso / Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media