DR GRUJIČIĆ: "Sve je više gojazne dece i dijabetesa, moramo ih skloniti iz pekara i fast-fudova"
Danica Grujičić, Foto: Printscreen Kurir tv

savet

DR GRUJIČIĆ: "Sve je više gojazne dece i dijabetesa, moramo ih skloniti iz pekara i fast-fudova"

Dr Grujičić obratila se roditeljima povodom zabrinutosti za zdravlje dece

Objavljeno:

Čuvena doktorka Danica Grujičić javno je uputila upozorenje zgranuta povećanjem prekomerne gojaznosti i dijabetesa kod dece.

- Ogroman problem danas kod dece nezdrava hrana i malo aktivnosti. Nažalost sve je više prekomerne gojaznosti kod dece i pojave dijabetesa. Stvari treba sistemski rešavati i skloniti decu iz pekara i brzih hrana gde se truju svakodnevno. Najbolje uvesti pun obrok u škole gde će deca po programu nutricinista imat zdrave i pune obroke. I naravno povećanje fizičke aktivnosti. Najbolji primer je Francuska koja u svim školskim ustanovama ima svoju kuhinju gde se pripremaju obroci po mesečnom planu nutricinista. Često jurimo za stvarima koje su nam nepotrebne, a svesno gubimo ono što nam je najdragocenije, a to je zdravlje. Kako naučimo decu od malih nogu tako će živeti i te navike će preneti na svoje potomstvo - između ostalog je poručila doktorka.

To je potvrdilo i istraživanje Centra za vežbanje, zdravlje i sportske nauke koje je pokazalo da svako treće dete u Srbiji ima višak kilograma.

Od danas više škola na kombinovanoj i onlajn nastavi

Kombinovana nastava od danas će se primenjivati u 7. i 8. razredu osnovnih škola u devet lokalnih samouprava u Srbiji i u srednjim školama u 45 opština i gradova.

Treći model ili onlajn nastava sprovodiće se u srednjim školama u osam lokalnih samouprava - Bajina Bašta, Užice, Lebane, Lajkovac, Ljig, Ivanjica, Bela Palanka i Sremska Mitrovica.

(Espreso / Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.