NA PREGLEDU SVE OK, A POSLE 5 KORAKA SE SRUŠITE? Lekar objasnio, samo jedno je SPAS od skrivenih srčanih problema
Ilustracija, Foto: Printscreen

kardiolog objasnio

NA PREGLEDU SVE OK, A POSLE 5 KORAKA SE SRUŠITE? Lekar objasnio, samo jedno je SPAS od skrivenih srčanih problema

Kod ovakvih iznenadnih epizoda ne postoji pravilo uzrasta

Objavljeno:
  • 60

Dečak od 16 godina srušio se na fudbalskom terenu na Adi, a mladić (21) preminuo je nakon što je pao na bini Kupusijade. Ove vesti zapanjile su preko vikenda čitavu Srbiju, jer svi postavljaju pitanje kako se mladi, zdravi ljudi samo sruše i preminu?

Prof. dr Višeslav Hadži Tanović kazao je da i mladi, pa čak i deca, mogu imati problem sa srcem ili virus koji ih "napada", a da se to ne primeti dok ne bude kasno. Zbog toga je posebno važno da se preventivni pregled srca pod opterećenjem, ne obični, uradi pre nego što se započne bilo kakva fizička aktivnost.

"Mi imamo dobru saradnju s pedijatrima, mi pratimo takve probleme godinama, znamo za koksaki koji obori dete na sportskom terenu. Sećam se dečaka od 15 godina koji je na DIF-u preminuo, imao je koksaki a nije bio pregledan. Ko god se bavi sportom, mora da ide na test opterećenja. Ništa ne znači običan pregled, ovako kao kad mi sada sedimo, morate da vidite kako će srce izdržati napor. Verovatno je da je i ovaj mladić imao virus koji je tokom zamaranja opteretio srce. Mora to da primeti trener, da to lekar zna. Opterećeno srce više ne može da izdrži i staje. Mi znamo da virusi napadaju srce, viremija kao i grip može da dovede do nagle smrti kada smo u naporu", rekao je on.

Iako postoje srčani problemi koji češće pogađaju žene, ili starije, kod ovakvih iznenadnih epizoda ne postoji pravilo uzrasta, rekao je on.

"Ma i sa pet, deset ili 50 godina, profesionalac ili rekreativac, mora doći kod kardiologa na stres eho i test opterećenja", rekao je on i dodao da bi sportski klubovi trebalo da to uvedu kao obavezu, ali da se to u praksi ne dešava.

Ne postoje ni karakteristični simptomi problema sa srcem, već neko neće znati da ima problem dok se ne manifestuje iznenada.

"Ja sam pre 15 godina insistirao za olimpijce da se to obavezno uvede. Ali ima sportskih klubova, neću da imenujem, ali momci od 20 godina mogu da umru na terenu. Neko im tamo samo potpiše neki papir i to je to. Ne može niko na sportski teren bez takvog testa. Rekreativac koji kreće na hobi, trči, pliva, u bilo kojoj godini mora da najpre uradi simulaciju napora. I to se radi na svakih šest meseci. I onda nema iznenađenja, iznenađenje je neznanje i nepoštovanje procedure", rekao je on.

"Tokom običnog pregleda, i najteži srčani bolesnici imaju normalan nalaz, jer sede u ordinaciji. A onda ustanu i posle pet koraka ne mogu da dišu! A oni koji misle da su zdravi, moraju da prođu kompletan pregled da bi se utvrdilo kako se srce ponaša u naporu", rekao je on.

Bonus video:

ADRENALIN NA VRHUNCU TOKOM LETA MOTORNIM ZMAJEM! Aero-klub u Ćupriji vam pruža NEPONOVLJIV DOŽIVLJAJ!
04:50

ADRENALIN NA VRHUNCU TOKOM LETA MOTORNIM ZMAJEM! Aero-klub u Ćupriji vam pruža NEPONOVLJIV DOŽIVLJAJ!

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media